Nej till snabbtester av elever – FHM backar

Inte längre aktuellt med masstester i skolan för elever.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar inte antigen-tester för skolelever i dagsläget, trots myndighetens tidigare uppgifter.

LÄSTIPS Därför väntar regionerna med arbetsplatstester

Antigentester bland symptomfria i skolmiljö kan bli aktuellt i skolan, något som Läraren.se var först med att rapportera.

Dock handlar det inte längre om barn, utan testerna kommer enligt myndigheten att till exempel omfatta högre årskurser och yrkesutbildningar inför praktiska moment.

Flera andra länder gör antigentester på elever. Varför inte Sverige?

– Den bedömning som vi gjort och som finns i vår rapport, är att vi inte ser att effekterna är så väldokumenterade att man kan rekommendera detta som metod, det finns problem. Det handlar om hela etiken kring att provta barn, vem ska provta, hur ska föräldrarna medverka, vem ska ge tillstånd. Sådana frågor som rör all vård av barn och som är väldigt viktiga. Dessutom är det väldigt, väldigt sällan som barn blir allvarligt sjuka, säger Anders Tegnell till Läraren.se.

Är det ni eller skolmyndigheterna som står bakom avrådan?

– Det är ett gemensamt arbete där vi diskuterat aspekterna tillsammans.

Det gäller för hösten

Vad gäller för lärare?

– Då behöver arbetsplatserna fundera på om metoden fungerar, om de kan få systemen på plats, följa upp, se till att positiva kommer till vården för PCR- test och ha kontakt med ansvariga myndigheter för smittspårning. Här är skolan en arbetsplats som alla andra.

Eleverna kommer inte att vara vaccinerade i höst. När tror du att skolan kan återgå till ett mer normalt skolliv?

– Vi hoppas att skolan kan fungera så normalt som möjligt redan nu. Sen kommer alla i samhället behöva leva med att vi har covid-19 runt oss. Vi kommer behöva ta ansvar och inte samlas i grupper även en bit in på hösten.

LÄS ÄVEN

Därför är regionerna tveksamma inför skoltester

Larmet: Fler riskerar ofullständiga betyg

Friskare än någonsin – pandemins uppsida