Svenska skolattacker: Fyra döda lärare – och flera svårt skadade

Montagebild. Colourbox och Getty Images.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Det är ovanligt att lärare dör i skolattacker. Senast det hände var i Trollhättan 2015.
Totalt har elever mördat fyra lärare under sådana former under de senaste fyrtio åren.
Detta är de svenska skolattackernas historia.

Malmö 2022: Två lärare på ett gymnasium i Malmö dödas av en elev på skolan. Polisutredning pågår.

Kristianstad 2022: En sextonårig elev knivhugger och skadar en lärare och en elev på NTI-gymnasiet vid vårterminens start 2022. Polisutredning pågår.

Eslöv 2021: En femtonårig elev knivskär och skadar en lärare allvarligt vid skolstarten i augusti. Han döms till två och ett halvt års ungdomsvård för mordförsök och nio fall av grovt olaga hot i december 2021. I mars 2022 dömer hovrätten honom för ytterligare fyra fall av grovt olaga hot. Motivet är hatbrott.

Varberg 2021: Den 28 januari 2021 tar sig en man i 25-årsåldern in på gymnasieskolan Peder Skrivares skola i Varberg, beväpnad med kniv och yxa och klädd i arbetskläder och hjälm med visir. En 17-årig elev skadas i handen, och mannen hotar flera andra elever. I januari 2022 döms mannen till rättspsykiatrisk vård. 

Göteborg 2020: En trettonåring pojke knivhugger och dödar en tolvåring utanför en skola, men förklaras oskyldig av domstolen, eftersom de menar att trettonåringen handlat i nödvärn.

Jönköping 2018: En minderårig pojke skadar två elever på en skola med kniv.

Stockholm 2017: En 16-årig elev vid Enskede gårds gymnasium knivskär en 17-årig elev så allvarligt att denne avlider. 2018 fastställer hovrätten tingsrättens dom om rättspsykiatrisk vård.

Broby 2016: En fjortonårig elev mördar en femtonårig elev på Göingeskolan. Motivet var hämnd. Pojken döms till rättspsykiatrisk vård.

Trollhättan 2015: En 21-åring med hatbrottsmotiv mördar en lärare, en elevassistent och en elev på en skola med svärd, och avlider själv efter att ha blivit skjuten av polisen.

Sundsvall 2001: En tidigare elev på ett gymnasium i Sundsvall knivskär två klasskompisar med avsikt att skada fler. En flicka dog till följd av attacken.

Stockholm 2001: En elev på Bromma gymnasium blir skjuten på grund av ett bråk om en påse valium.

Göteborg 1979: En tillsynslärare blir knivmördad av en berusad femtonåring när han försöker avvisa pojken från Svartedalsskolan.

Kungälv 1961: En sjuttonåring som inte gick på läroverket skjuter omkring sig på en skoldans. Sju ungdomar skadas, varav en så allvarligt att han senare avlider.

LÄS ÄVEN:

Två lärare dödade - Säpo utreder 18-åringen

Hot och våld ett växande problem

Så många lärare drabbas av hot och våld