Två lärare dödade - Säpo utreder 18-åringen

Petra Stenkula, polismästare i Malmö, håller en pressträff dagen efter dådet, där två kvinnor dödades på Malmö Latinskola. En 18-årig elev på Malmö Latinskola har anhållits misstänkt för mord. Foto: Johan Nilsson/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Två kvinnliga lärare i 50-års åldern dödades på den anrika Malmö Latinskola i centrala Malmö. En 18-årig manlig elev är anhållen misstänkt för mord.
Krisarbetet med elever och personal pågår och skolan är just nu stängd.

Anneli Schwartz, direktör på gymnasie- och utbildningsförvaltningen i Malmö var märkbart berörd när hon under tisdagsförmiddagens presskonferens berättade att det var två lärare på Malmö Latinskola som förlorat livet vid skolattacken.

Annelie Scwartz, direktör på gymnasie- och utbildningsförvaltningen i Malmö stad, bekräftade att det var två kvinnliga lärare som blivit dödade på Malmö Latinskola.<br />Foto Pelle Jernryd Malmö stad 2021

– Det är med stor sorg som jag står här i dag. Det är en tragisk händelse som nådde oss i går där vi gick besked om att två av våra medarbetare har mist sitt liv och mina tankar går idag självklart till familjer, nära och anhöriga samt till den personal och de elever som fanns på plats, sade hon.

Den misstänkta eleven ringde själv 112

Petra Stenkula, från polisen i Malmö, redogjorde för händelseförloppet på skolan:
Polisen fick larm från skolan 17.12 på måndagskvällen. Petra Stenkulla bekräftar att den misstänkta 18-åriga eleven är en av de som larmat 112. Enligt Aftonbladet ska han ha sagt: ”Jag sitter på tredje våningen och har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer.”

– Vi hanterade detta omedelbart som en pågående dödligt våldsituation. Vi avancerar framåt till platsen snabbt för att avbryta eventuellt pågående dödligt våld. Det skickas flera patruller till platsen, säger hon.

När polisen först kom till platsen såg allt först lugnt ut. Trots att det egentligen var efter skoltid så hade det pågått aktiviteter på skolan till 17-tiden. Det hade bland annat skett repetitioner inför ett spex och även en föreläsning. Flera polispatruller anlände redan 10 minuter efter larmet och då fanns det fortfarande ett 50-tal elever och lärare kvar i och utanför skolbyggnaden. Eftersom polisen har uppgifter om att händelserna ska ha skett på tredje våningen så tar sig polispatrullerna snabbt upp dit.

– Där anträffar man ganska snabbt först en skadad person, gärningspersonen och ytterligare en svårt skadad person. Gärningspersonen grips 17.22. Så tio minuter efter att larmet har kommit har vi gärningsmannen under kontroll, säger hon.

De vet i det skedet inte om det finns flera gärningsmän eller flera skadade. De säkrar att så inte är fallet och går sedan i gång med ett trygghetsskapande arbete, identifierar och säkrar de som kan ha sett något och varit på plats. De som fanns på plats var inrymda, dvs instängda i skydd, inne på skolan, enligt Petra Stenkula.

Den anrika Malmö Latinskola är en stor skola med över 1000 elever som ligger i centrala Malmö.<br />Foto Frasse Franzen Malmö stad 2021

Även Säpo är inkopplade

Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska eleven ha varit beväpnad med kniv, hammare och en yxa vid attacken. Polisen ville inte kommentera den uppgiften under presskonferensen. Den anhållna 18-åringen är elev på skolan och bosatt i Trelleborg. Han finns inte tidigare i något belastningsregister hos polisen.

– Vi kommer nu närmare kartlägga hans förehavanden innan och hans person för att säkerställa både utredningen och vad som kan vara motivet kring detta. Det arbetet leds av åklagare, säger hon.

Hon berättade att polisen nu gör en husrannsakan i pojkens hem i Trelleborg och att man kommer att gå igenom mobiler och datorer för att hitta eventuella motiv. Även Säpo är inkopplade för att undersöka om det kan finnas några rasistiska eller religiöst extremistiska skäl till attacken.

– Men vi har inte hört något om hatbrott just nu, säger Petra Stenkula.

Hon kunde inte svara på ifall den 18-årige eleven var ute efter att angripa just de lärare som föll offer för hans dödliga attack.

– Vi kommer att hålla ytterligare förhör men det kommer nog dröja några dagar innan vi får ett svar, om vi ens får svar på en sådan fråga, men vi kommer i alla fall se om det finns någon sådan koppling som vi inte ser i nuläget, sade Petra Stenkula.

Tredje skolattacken under ett halvår i Skåne

Hon fick också frågor kring att det är den tredje skolattacken i Skåne under ett halvår och hur man stärker säkerheten och tryggheten nu:

– I första hand är det kommunernas uppdrag men vi jobbar också inom polisen med samverkan med skolorna och vi utbildar dem också i att hantera om det pågår en misstanke om pågående dödligt våld. Vi ser att när det uppstår sådana här situationer så sker våldet oerhört snabbt. Vi ser här att på bara tio minuter hinner man alltså mörda två personer och så ser det ofta ut när det finns med tillhyggen i bilden av olika slag, säger hon.

Petra Stenkula kan inte svara på om de tidigare attackerna eller gärningsmännen haft något samband med detta fall men alla har haft det gemensamt att det handlat om pågående dödligt våld.

Hon var mån om att de som har filmer eller kan ha varit vittne till händelsen hör av sig till polisen.

 Den misstäkta gärningsmannens försvarsadvokat Anders Elison uppger att mer ingående förhör ska hållas i eftermiddag. Han har inte hunnit träffa sin klient, när TT talar med honom, och vet inte hur hans klient ställer sig till brottsrubriceringen mord eller vilket motiv som kan ligga bakom händelsen:

– Därför är jag väldigt sparsam med eventuella kommentarer, eftersom jag måste gå igenom det i lugn och ro med honom, säger Anders Elison till TT.

Den misstänkte eleven är anhållen på den starkare misstankegrunden, sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren Johanna Liljeblad ger inga kommentarer under dagen men meddelar via mejl att hon fattar beslut ifall den misstänkte ska begäras häktad klockan 12.00 torsdagen den 24 mars.

Elever och personal får krisstöd i andra lokaler

Både polisen och Malmö stads kristeam kommer att vara på plats på skolan under de närmaste dagarna. Men just i dag håller skolan helt stängt. Eleverna samlas i stället i andra lokaler som tillhör utbildningsförvaltningen.
Kristeam både från skolan och centralt från staden stöttar elever och personal.

Fredrik Hemmensjö, rektor på Malmö Latinskola, tog hand om det akuta krisarbetet med personal och elever efter att hans två kollegor blivit dödade.<br />Foto: Pelle Jernryd Malmö stad 2021

Fredrik Hemmensjö, rektor på Latinskolan, har berättat för Sydsvenskan, att han satt på ett tåg från Göteborg när polisen kontaktade honom och sa att det pågick dödligt våld på skolan. Då visste han ännu inte om lärarna var döda. Han sade då till Sydsvenskan:

– Det är en känsla av hjälplöshet, det är fruktansvärt. Jag vet ju ännu inte vad jag ska ta ställning till, jag har bara fått information om skadade människor. Det känns så fruktansvärt. Jag blir nästan illamående av det, sade han.

På tisdagens presskonferens vädjade Anneli Schwartz om att rektorn skulle lämnas i fred under dagen för att få möjlighet att ta hand om krisarbetet med eleverna och personalen på skolan.

– Rektorn är idag den trygga ledaren som kommer att vara närvarande med sin skolledningsgrupp därför kommer rektor inte finnas tillgänglig för mediala delar under dagen, sade hon.
Hon sa också att händelsen skapat oro på andra gymnasieskolor och där har staden också inrättat elevhälsoteam för att möta elevernas frågor. Krisledningen kommer att vara i gång hela veckan.

Många har behov av att prata

Sankt Pauli kyrka som ligger i närheten av skolan var öppen till 23 i går kväll och har haft öppet sedan 8.00 i morse för stöd och samtal. Den kommer också ha öppet under hela dagen.

Selmira Hadziosmanovic, skolpsykolog i Malmö stad med ansvar för Malmö Latinskola, har erbjudit krisstöd till personal och elever både under måndagen och tisdagen.

Skolpsykologen Selmira Hadziosmanovic är en av de fem psykologer på Malmö stads centrala elevhälsa. Hon ingår också i det lokala elevhälsoteamet på Malmö Latin. Hon arbetar normalt med det förebyggande arbetet på skolan när det gäller psykisk ohälsa, stresshantering, psykologiska tester, elevsamtal mm.
På måndagskvällen var hon på plats tillsammans med präst och diakon för att ta hand om de som behövde krisstöd. Och det kommer hon vara även på tisdagen.

– Vi vet att folk behöver prata av sig och kanske ventilera sina starka och jobbiga känslor just nu, säger hon till Ekot.

LÄS ÄVEN:

Sammanställning: Alla svenska skolattacker de senaste 60 åren

18-åring anhållen efter skolattacken i Malmö