Attackerade läraren berättar i ny bok om skolvåld

Läraren Caroline Andersson utsattes för strypgrepp av en elev och har valt att medverka och berätta om det hon råkade ut för i boken ”Brottsplats: skolan”. Foto Emma Wallskog/Bildbyrån

Bilderna på lärarens svullna hals grep tag i författaren Vesna Prekopic.
– För mig känns det obegripligt att er nyhetsartikel om en lärare som stryps av en elev inte uppmärksammades mer, säger hon.
Nu har händelsen blivit ett kapitel i nya boken ”Brottsplats: skolan”.

Författaren Vesna Prekopic,som arbetet både som lärare och rektor, berättar om hur mötet med Caroline Andersson – mellanstadielärare i Stockholm –påverkade henne.

– Jag har intervjuat en hel del personer i arbetet med ”Brottsplats: skolan”, men att prata med Caroline Andersson om det hon råkade ut för kom verkligen nära känslomässigt, säger hon.

Vesna Prekopic. Foto: Louise Helmfrid

Vesna Prekopic fortsätter:

– Hon är utbildad undersköterska inom psykiatrin, hon har erfarenhet från SIS-hem och är utbildad i lågaffektivt bemötande och vet exakt hur hon ska göra i hotfulla situationer – och ändå råkade hon så illa ut. Det är klart att jag funderar på hur jag själv skulle ha klarat en sådan här attack när jag var utsatt för hot – och det är klart att jag undrar hur det skulle ha gått om en mindre erfaren lärare, eller en ung elevassistent råkat ut för strypningen?

”Hemskt att inte få stöd”

Caroline Andersson kände att hon blev misstrodd av ledningen och att löften om stöd inte infriades – och att det var ett stort missnöje med att hon pratade om det hon råkat ut för.

– Tyvärr känner jag igen mig i det också. Det är så hemskt att inte få stöd av sina chefer; att de säger att de inte känner igen samtal man haft med dem. Till sist börjar man tvivla på sig själv. Även här fick jag ökad puls av att dela erfarenheter med Caroline, säger Vesna Prekopic.

Boken ”Brottsplats skolan”.

Caroline Andersson, som bytt arbetsgivare två gånger efter händelsen i klassrummet, säger så här till Vi Lärare:

– Det är jobbigt varje gång jag blir påmind om när min elev tog strypgrepp. Det är en stress som är svår att förklara för någon som inte upplevt något liknande. För ett tag sedan, på en utbildning, såg jag en kollega från skolan jag jobbade på när jag blev attackerad. Jag var helt oförberedd på att min kropp då plötsligt skulle reagera så starkt i en helt ofarlig situation.

”Jag måste berätta”

Ändå har Caroline Andersson valt att medverka och berätta om det hon råkade ut för.

– Jag tror att jag som drabbad lärare måste berätta, så att mina kollegor i sin tur vågar prata. Det är många som utsätts för hot och våld utan att få hjälp och stöd. Vi måste komma till rätta med den tystnadskulturen och vi måste anmäla incidenter. Först då kommer samhället förstå hur stort det här problemet är på skolorna. Mörkertalet är enormt, säger hon.

Men varje gång hon delar med sig av upplevelsen rivs minnena upp.

– Jag tänker ofta på hur det skulle ha gått om eleven försökt strypa min närmaste kollega som är mindre än jag och inte har samma erfarenhet från arbete på SIS-hem, säger Caroline Andersson.

Fokuserar på det positiva

Hon väljer att försöka fokusera på saker som ändå är positiva.

– Dels tänker jag att det var tur i oturen att det var jag som blev attackerad och inte en mer oerfaren person. Sedan tänker jag att jag måste fortsätta orka berätta för att belysa ett stort problem.

– När det gäller undervisningen kan jag nog känna större förståelse för hur en elev som har PTSD efter en traumatisk händelse kan känna och reagera. Ett barn är ju så otroligt utlämnat och kan ha varit med om så mycket värre saker än jag, men jag kan åtminstone förstå hur drabbande det är när stress sköljer över en, säger Caroline Andersson.

Om boken ”Brottsplats skolan”

  • ”Brottsplats: Skolan” är utgiven på Volante förlag och handlar dels om Vesna Prekopics tid som rektor för en nystartad skola.
  • Författaren har också intervjuat lärare, skolledare, ordförandena i Sveriges Lärare, forskare och politiker för att undersöka hur skolan kunnat bli en av Sveriges mest brottsdrabbade arbetsplatser.

LÄS MER:

Skrev boken om skolvåld: ”Lärare är inte ensamma”

Exklusivt – läs utdrag ur boken ”Brottsplats: skolan”

Hon hoppas fler får upp ögonen för utsatta lärare

Skolministern om våldet i skolan: ”Ett tungt ansvar”

Caroline ströps av elev: ”Kände att snart slutar jag andas”

Granskning: Varje timme hotas en lärare av elever

Fackets larm kan ha blivit en vändning för problemskolan