Skolministern om våldet i skolan: ”Ett tungt ansvar”

Författaren Vesna Prekopics och skolminister Lotta Edholm debatterar hot och våld i TV4:s morgonsoffa. Foto: TV4

Skolminister Lotta Edholm reagerar starkt på boken ”Brottsplats: Skolan”.
– Vi bär alla ett tungt ansvar för situationen, säger hon.

”Chockerande, men egentligen inget nytt.”

Det är Lotta Edholms sammanfattning av den bild av hot och våld som träder fram i Vesna Prekopics bok ”Brottsplats: Skolan” när de debatterar frågan i TV4:s morgonsoffa.

Författaren, som arbetat både som lärare och rektor, har gått igenom alla 858 anmälningar – en fördubbling jämfört med antalet för tio år sedan – till Arbetsmiljöverket som rör hot och våld i skolan.

  • 336 av de anmälningarna har lett till sjukskrivningar.
  • 133 av de anmälningarna, eller 39,5 procent, gäller lärarassistenter och elevassistenter som blivit sjukskrivna på grund av hot och våld i skolan.

Är det en siffra du reagerar på?

– Det är jättetråkigt, men jag är inte helt överraskad. Ofta handlar det om unga och rätt oerfarna personer som är den som kommer närmast en stökig elev och ska hantera den först, säger Lotta Edholm till Vi Lärare.

Hur ska ni komma till rätta med det här?

– Vi är en bit på väg med små särskilda undervisningsgrupper, akutskolor och fler speciallärare.

Vad är det som gått snett?

– Jag tror samhället varit för undfallande och lagt för mycket fokus på de som bråkar, men inte på resten av eleverna som sköter sig. Det behövs tydliga gränser, att hot och våld får konsekvenser och att det inte är självklart att den som missköter sig ska få gå kvar i en klass hela tiden.

Du har sagt att tidiga insatser – till skillnad från förebyggande åtgärder och direkta åtgärder – måste bli bättre. Kan du utveckla det?

– Där tänker jag exempelvis på skolsociala team som kan jobba tajtare med socialtjänst och polis. Vi behöver riva ner sekretesshindren, vilket vi ju också utreder. Då kan vi fånga upp enskilda elever mycket tidigare innan, säger Lotta Edholm.

LÄS MER:

Skrev boken om skolvåld: ”Lärare är inte ensamma”

Exklusivt – läs utdrag ur boken ”Brottsplats: skolan”

Attackerade läraren berättar i ny bok om skolvåld