Maria Wimans krönika blir tygpåse

Maria Wimans omtyckta krönika blir till en tygpåse med trycket "Jag är lärare och det är mitt alldeles vanliga yrke”. Kommer snart, enligt Bonnierförlagen Lära.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarens krönikör Maria Wiman ondgjorde sig nyligen om synen på lärare som superhjältar.
I krönikan hänvisade hon till en tygpåse där lärare beskrivs som hjältar. Nu agerar förlaget – och gör en ny tygpåse med Marias budskap.

Wiman: Nej jag vill inte vara en superhjälte – Läs krönikan som blir en tygpåse här!

Vad ville du med din krönika?

– Jag störde mig på Bonnierförlagen Läras kampanj ”Jag är lärare – vilken är din superkraft?”. Jag fick en tygpåse av dem med det där trycket för något år sedan och påsen har legat i ett hörn hemma, och varje gång som jag gått förbi den har jag tittat på den och tänkt: ”Vadå superhjälte? Vad menar de?” För man känner ju sig inte som en superhjälte när man går till jobbet varje dag. Räcker det att inte bara jobba liksom? Texten har fått ett fantastiskt gensvar. Det var uppenbarligen fler än jag som reflekterat över detta.

Vad var det som du reagerade så starkt på?

– Det var en markering. Kampanjen var gjord i all välmening för att pusha och höja lärare men det blev kontraproduktivt. De lägger på oss en gloria som vi inte bett om. Det måste räcka att läraryrket bara är ett vanligt jobb. Ska vi vara eldsjälar och superhjältar som räddar världen? I så fall är det nog många som inte skulle orka längre. Det finns en myt att läraryrket är ett kall och att vi får betalt genom glittrande elevers ögon. Det finns ju en fara i den retoriken.

Vad har du fått för reaktioner på krönikan?

– Jättejättejättemånga reaktioner. Många tycker precis som jag. Varför ska vi sättas på en piedestal och ha så höga förväntningar på oss när vi bara jobbar måndag till fredag som vilka knegare som helst? Jag har nog inte fått en enda negativ kommentar vilket är ovanligt för om man skriver krönikor så är det kommer det alltid både ris och ros, men nu har jag bara fått medhåll.

Hur blev krönikan till en ny påse då?

– En kvinna från Bonnierförlagen Lära ringde mig och hon höll med mig om det jag skrivit i krönikan och sa att deras intention med deras ”Superhjälte-påse” bara hade varit god, men hon sa också att de nu ville göra en ny påse, precis som jag hade föreslagit, där det står: ”Jag är lärare och det är mitt alldeles vanliga yrke”. Nyheten om nya påsen spreds snabbt och många har redan hört av sig till mig och undrar hur de kan köpa den.

Hur känns hela den här grejen nu då?

– Skitkul! Jag är jätteglad. Det var kul att krönikan fick ett sådant stort genomslag. Och jag kommer att bära påsen med stolthet!