Ämnesläraren prisad i internationell tävling

Michael Jonsson, chefredaktör, Lotta Sjöberg, broderikonstnär och illustratör, och Hampus Jarnlo, editionschef. Foto: Johan Strindberg och Majken Jacobsson Sjöberg. Omslag: Lotta Sjöberg

Nomineringsregn i Fackförbundspressens journalisttävling – nu har Ämnesläraren även vunnit pris i den internationella tävlingen ”World Media Festivals”.

För två veckor sedan stod det klart att Vi Lärare-redaktionen nominerats till hela fem priser när Fackförbundspressens journalisttävling avgörs. Ämnesläraren är nominerad i två klasser: ”Bästa avslöjande” för vår granskning av lovskolan och ”Bästa illustration” för vårt broderade omslag ”Slöjden har tappat tråden”.

Nu prisas Ämnesläraren – igen. Den här gången internationellt. Ämneslärarens nummer med det broderade omslaget vinner silver i kategorin ”intermedia-globe” i ”World Media Festivals” – en internationell tävling som i år samlat 764 bidrag från totalt 33 olika länder.

– Det är fantastiskt roligt att våra ansträngningar för att ge lärarna bästa möjliga journalistik uppmärksammas internationellt, säger chefredaktör Michael Jonsson.

Hampus Jarnlo, editionschef för våra nischade ämnestitlar, instämmer:

– Det känns extra roligt att det är just den här editionen av Ämnesläraren som prisas. Lärare i de praktisk-estetiska ämnena är ofta väldigt ensamma ute i skolorna med lägre lön, fler elever, sämre ämnesbudget och tuffare arbetsmiljö än många av sina kollegor. De förtjänar verkligen mycket mer respekt och, framförallt, bättre arbetsvillkor.

”Ett svar på tal”

Även Lotta Sjöberg, som broderade omslaget, är stolt över priserna.

– Det är väldigt kul att ha fått vara med och ta fram ett så annorlunda omslag, till 100 procent broderat. Mitt i alla diskussioner om vad AI kommer att ersätta framöver så ger det handbroderade, med sina ojämnheter, trassel och fysiska trådar, ett svar på tal: våra händer och hantverk är oersättliga. Heja slöjd, säger hon.

Har du fått någon respons från slöjdlärare?

– Jag vet inte om jag specifikt fått så mycket respons från just slöjdlärare kanske, men från en massa hantverkare, som värnar om slöjdens fortlevnad i skolan. 

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att det här samhället kunde uppvärdera det som har med mänsklig kreativitet att göra. Till exempel de praktisk-estetiska ämnena i skolan. Hur mänskliga värden och finmotorik, fysiska objekt, och mänskligt tänkta idéer, kommer att behövas i kontrast till AI. Jag tror att kulturen kommer att bli mer efterlängtad än någonsin framöver.

LÄS ÄVEN

Lotta älskar när slöjden överraskar

Därför blir hon provocerad av kreativitetshetsen i slöjden

Debatt: Slår hårt mot estetiska ämnen om elevens val tas bort

Tre slöjdlärare om elevernas allt sämre finmotorik

Slöjdlärarens spik- och knutträning gav skolan nytt konstverk

DiMaria: Kreativiteten väcks inte om vi bara nöter