Skolinspektionen ska granska Waldorfskolor

Skolinspektionen kommer göra en övergripande Waldorfgranskning efter uppståndelsen kring Solvikskolan i Järna.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

Flera år av missförhållanden på Solvikskolan i Järna drog igång en ny debatt om Waldorf-pedagogiken.
Till hösten planerar Skolinspektionen en övergripande Waldorfgranskning.

Filmaren Jasper Lakes dokumentärserie ”De utvalda barnen” skildrar hur barn farit illa fysiskt och psykiskt på Solvikskolan i Järna.

Skolan tolkade Waldorf-grundaren Rudolf Steiners idéer bokstavligen. Bland annat delades barnen in i personlighetstyper beroende på kroppsform och vilka färger de valde när de ritade.

Steiner hade också kontroversiella tankar om att det kan vara skadligt för barn att läsa för tidigt, samt en tro på änglar som fysiska varelser.

LÄSTIPS Skolchefen: Tron på karma kan finnas kvar

Waldorf granskas under hösten

Skolinspektionen har tidigare sagt till Läraren.se att det pågår en diskussion om granskning.

– Vi har tagit emot uppgifter, i det här fallet från media, och det pågår en bedömning, säger avdelningschef Andreas Gydingsgård, Skolinspektionen.

Beslutet är nu fattat, och översynen av Waldorfskolorna väntas inledas till hösten 2021, bekräftar Agnes Gidlund, pressansvarig.

Solvik granskar sig själva

Solvikskolan har själv dragit igång en egen granskning, och Waldorffederationen planerar en gemensam värdegrund för medlemsskolorna.

Problemområden som framkommit är bland annat att Solvik inte följt läroplanen, att eleverna inte lärt sig läsa och skriva, samt att det genom Steiners antroposofi också finns tankar om en andevärld.

Barnen på Solvikskolan genomför drakleken, ett slags rollspel om kampen mellan ont och gott, men till Läraren.se säger Waldorffederationens ordförande att skolan är icke-konfessionell.

– Helt kort vill jag ändå säga att Waldorfskolan är icke-konfessionell. Trossystem har inget i skolan att göra. Waldorfskolan vilar på svensk skollag, säger Maria Norberg, Waldorffederationen.

LÄS ÄVEN

Därför får Waldorfskolorna inte komma undan igen

Tidigare waldorflärare: ”Otroligt låg autismkompetens”

Waldorf-eleven: ”Det var psykisk misshandel”