Solvikskolans chef: Jag vågar inte säga att det inte finns kvar

I avsnitt 3 av SVT:s omtalade dokumentär om Solvikskolan möter vi nuvarande skolchefen Peter Friemann, och en ny sida av grundaren Pär Ahlbom.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Systematisk mobbning, favorisering, aga och kvävningsövningar, berättar tidigare elever om i SVT-dokumentären ”De utvalda barnen”.
Samtidigt framkommer det att lärare haft en antroposofisk människosyn där de tror på reinkarnation och änglar. Hur mycket av det lever kvar på Solvikskolan i dag?
– Jag vågar inte säga att det inte finns kvar här, säger nuvarande skolchefen Peter Friemann, i SVT:s dokumentären.

”Undervisning är livsfarligt”. ”Vanlig skola är att kasta bort sin livstid”. Det är några ord från Solvikskolans grundare. Den annorlunda Waldorfskolan i Järna som ”lekte skola” och tog fram böcker som aldrig annars användes – för att lura myndigheterna när de kom på inspektion.

Vissa tidigare elever kallar sin tid där för ett experiment och andra pratar om dagligdags psykisk misshandel om händelser de var med om.

Det är en nattsvart bild av Solvikskolan som målas upp i SVT:s omtalade dokumentär.

LÄSTIPS Häglund: Låt inte waldorfskolorna komma undan igen

”Alla har våldtagit någon”

I den tredje och avslutande delen fortsätter jakten på ett svar på hur allt denna behandling mot barnen kunde rättfärdigas.

Alla ledtrådar leder till Pär Ahlbom, den ”andlige ledaren” och en av grundarna till skolan där en radikalare tolkning av Rudolph Steiners antroposofi utövades jämfört med andra waldorfskolor.

Inom antroposofin är karma och reinkarnation en kärna. Enligt Pär så är handikappade människor resultatet av att de levt för materialistiskt och förnekat andligheten i sitt tidigare liv.

– Alla har ju mördat någon, alla har våldtagit någon. Alla har stulit eller gjort något. Då kanske det inte gör så mycket om man blir lite skrämd i skogen, säger förre läraren och rektorn Merete Lövlie.

Lek och konst i centrum. Bild: SVT

Så ser det ut på Solvikskolan i dag

Tittaren får också komma närmare familjen och möta Pärs dotter Elsa och sonen Gudmund som bägge gått på Solvik – och kanske tillhör de allra största kritikerna.

– Ett experiment som pågått alldeles för länge, säger Gudmund.

– Ingen som tar ansvar för alla trasiga människor som lämnat den här skolan. Allt skit som har hänt, utan folk vill tysta ner det och låtsas som det aldrig har hänt.

Sista avsnittet tar även upp det säkert många har väntat på, nämligen vad händer på skolan i dag?

För Peter Friemann, tidigare elev och nuvarande skolchefen, blev de starka vittnesmålen i Facebook-gruppen – som var startskottet för dokumentären – en ögonöppnare. Men skulle allt detta kunna ske än i dag?

– Jag upplever inte att risken är större i dag än på andra skolor. Det är inte alls lika fritt som det var då. Det är mer styrt och mer regler som gäller för barnen, säger Peter Friemann i dokumentären.

Filmaren Jasper Lake besöker också skolan i nutid och beskriver själv att mycket är annorlunda från hans tid på Solvik. Men vissa saker är ändå sig likt och fler lärare som influerats av grundarna jobbar kvar än i dag.

Parades ihop för att slåss

Så anser de fortfarande på skolan att barn som skadar sig allvarligt, gör det för att det passar in i deras liv? Av karma och av en speciell anledning? Vilka av Steiners idéer lever kvar än i dag?

– Många lärare på skolan är ju antroposofer som har brytt sig mycket om vad Steinier har sagt. Så jag vågar inte säga att det inte finns kvar, säger dagens skolchef Peter Friemann.

En av alla anklagelser mot Solvik handlar om en före detta lärare som med en pedagogisk tanke parat ihop olika barn, där den ena behövde lära sig slåss, och den andra behövde lära sig stå upp för sig själv. 

Peter Friemann får frågan om han tror att det är något som skulle kunna förekomma i dag. Svaret kommer efter en lång tystnad:

– Det är ju lite sådär svårt om man tänker sig att idéerna finns ju kvar, så det är något som lätt kan hända utan att någon lägger märke till det, om det inte blir uttalat. Om det skulle bli uttalat i kollegiet är min förhoppning att det får reaktioner som visar att det kanske inte är en bra idé. Men jag kanske inte tror att skolan har gjort ett sånt jobb kring den här frågan, att det är helt tydligt att så här gör inte vi, jag tror inte det. Det skulle behöva göras faktiskt. 

Andligheten och ett liv utanför det jordliga är viktigt inom Steiners antroposofi. Bild: SVT

Samtidigt framkommer det att flera av de gamla eleverna satt sina egna barn på Solvik, trots att de lovat sig själva att aldrig göra det.

– Jag har varit en diktator och körde över alla utan att ha en aning om det.

– Snudd på en sekt. Det hade bara behövts att jag vore riktigt knäpp så vete fan vad folk hade ställt upp på, säger Pär Ahlbom, som i slutet av dokumentären mjuknar och plötsligt börjar visa spår av empati.

Anledningen är att hans fru avlider i cancer och blir berörd av sorgen.

LÄSTIPS NYA LÖNELISTOR: Lärarlöner 2021 – se om du har rätt lön

”Utbildad lärare det enda du inte fick vara”

Slutscenerna är starka med ett möte mellan far och son där Pär ”biktar” sig och erkänner att han varit en för frånvarande pappa.

– Bara man kunde bygga eller var duktig på att måla så var du välkommen hit. Oavsett personlighet. Spelar ingen roll om du var pedofil eller barnmisshandlare, är inte det helt vrickat, säger Gudmund till Pär:

– Det enda du inte fick vara var en utbildad lärare, skrockar Pär.

Sedan hösten 2020 är Solvik med i Waldorffederationen, som efter att programmet börjat sändas uttalar sig så här till SVT:

”Vi beklagar de missförhållanden och kränkningar som skett på Solvikskolan och tar starkt avstånd från de tankar och idéer som rättfärdigat dem.” Uttalandet var även undertecknat av Waldorflärarhögskolan.

* Samtliga citat är hämtade ur SVT:s Dokument inifrån: ”De utvalda barnen”. Avsnitt 3 sänds torsdag i SVT 1 klockan 20.00 och när som helst på SVT Play.

*Fotnot: Läraren har sökt Pär Ahlbom och erbjudit honom att kommentera, men han har inte återkommit. I en intervju i Expressen säger han att han framställs som en sektledare, och på frågan om han är besviken på dokumentären svarar han: ”Både ja och nej. Men jag förmodar att filmaren är mest besviken, för han har förrått något som han säger att han älskade.”  

LÄS ÄVEN

Waldorf-eleven: ”Det var psykisk misshandel”

Skolan som inte lärde elever skriva och räkna