Storslam för Vi Lärares redaktion på maktlistan

Vi Lärare, Grundskolläraren och Förskolläraren placerar sig på tio-i-topp-listan över Skolsveriges mäktigaste på Facebook enligt Medieakademin.

Vi Lärares redaktion ligger i topp när Medieakademien presenterar sin ranking över Skolsveriges mäktigaste på Facebook.
– Jätteroligt, och ett kvitto på att vår journalistik är framgångsrik i att driva lärarnas viktigaste frågor, säger chefredaktör Michael Jonsson.

Specialtidningen Grundskolläraren rankas på tredje plats, Vi Lärare som fyra och Förskolan som sjua när Medieakademin presenterar vilka inom Skolsverige som når och engagerar flest svenskar på den största sociala medier-kanalen Facebook.

Samtliga tidningar, som ges ut av Sveriges Lärare, är stora digitalt och har visat en mycket stark utveckling i sociala kanaler, vilket nu uppmärksammas.

Konton som lyckats bäst

Emanuel Karlsten. Foto: Stina Stjernkvist

Medieakademin, som leds av sociala medier-experten Emanuel Karlsten, sammanställer årligen data över vilka svenska konton som lyckas bäst bland andra svenskar oavsett om det är företag, medier eller personer. Resultatet är Maktbarometern, en unik karta över hur mediemakt förflyttar sig i ett nytt medielandskap.

– Våra två stora uppmärksammade granskningar av läskrisen och elevernas allt sämre handskrift skapade ett enormt stort engagemang och lyfte Grundskollärarens Facebooksida till en helt ny nivå där vi sedan har stannat kvar, säger Hampus Jarnlo, editionschef och redaktör för Grundskolläraren.

– Det stora engagemanget är ett kvitto på att vi gör väldigt mycket rätt, men vi är såklart inte nöjda utan kommer fortsätta jobba hårt för att skapa journalistik som både berör, upprör, inspirerar och driver lärarnas viktigaste frågor till verklig förändring.

Topplacering – trots nytt konto

Vi Lärare, som lanserades vid årsskiftet, ligger redan på plats fyra, trots att den bara varit igång halva mätperioden. 

– Att Vi Lärare slår sig in så högt på listan visar att vi erbjuder relevant innehåll för våra läsare, annars hade inte så många valt att följa eller interagera med oss på sociala medier. Det digitala lärarrummet är verkligen en plats för alla Sveriges lärare och syvare, säger redaktionschef Jonas Fond.

Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademien, kommenterar också Vi Lärares totalplacering:

– Vi Lärare ligger redan högre än vad både Skolvärlden och Läraren gjorde förra året, trots att det är ett nästan helt nystartat konto.

Fem av tio på topplistan

Även Vi Lärares specialtidning Förskolan är med på topplistan, plats sju, efter en kraftig ökning av följare och engagemang i sociala kanaler.

– Förskollärarna är en stor och engagerad lärargrupp, vilket bidrar till att vi har nått ut så bra. Dessutom är förskolefrågor intressanta för många och där har vi lyckats hitta ämnen som engagerar i våra artiklar, säger Förskolans redaktör Sara Djurberg.

Två krönikörer som skrivit för Vi Lärares redaktion under året finns också på listan. Gustav Sundh, plats två, och Alexander Skytte, plats tio.

Vi Lärare finns därmed representerade på hälften av platserna på Skolsveriges tio i topp-lista för Facebook.

Medieakademin mäter perioden 1 augusti 2022–1 augusti 2023, därför finns till exempel Sveriges Lärare som bildades vid årsskiftet inte med på topplistan.

Medieakademiens maktbarometer 2023

 1. Magister Nordström (178)
 2. Skolgårdsläraren Gustav Sundh (293)
 3. Grundskolläraren (422)
 4. Vi Lärare (501)
 5. Johanna Jaara Åstrand (816)
 6. Lärarförbundet (947)
 7. Förskolan (996)
 8. Anna Ekström (1 011)
 9. Lunds universitet (1 041)
 10. Bokstavspedagogen Alexander Skytte (1 082)

Inom parentes placering på totallistan.

 • Källa: Medieakademin

LÄS MER:

Guld – prestigefyllt pris till Vi Lärares redaktion

Fyra tunga nomineringar till Vi Lärares redaktion

Guldregn över Vi Lärares redaktion

Ämnesläraren prisad i internationell tävling

Guld till podden Förskolan – utsedd till Europas bästa