Guldregn över Vi Lärares redaktion

Hampus Jarnlo, Lotta Sjöberg och Mikael Bergling under tisdagens prisutdelning.

Vi Lärares redaktion vann hela tre guld när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut. Redaktionen blev därmed en av galans stora vinnare.

Det blev storslam för Vi Lärares redaktion när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut på tisdagen. Våra fem nomineringar gav till slut hela tre guld.

  • Mikael Bergling vann ”Bästa förklarande journalistik” för ”Spelet bakom miljarderna” – Skolvärldens granskning av kopplingarna mellan politiken och skolkoncernerna.
  • Lotta Sjöberg vann ”Bästa illustration” för ”Slöjden har tappat tråden” i Ämnesläraren.
  • Lotta Sjöberg vann även ”Bästa omslag” för ”Slöjden har tappat tråden”-broderiet till Ämnesläraren.

– Fantastiskt roligt och ett kvitto på att alla delar av vårt journalistiska arbete står sig väl även i den här tuffa konkurrensen, säger Hampus Jarnlo, editionschef för Ämnesläraren och Grundskolläraren som även var nominerade till ”Bästa avslöjande” för granskningen av lovskolan och ”Bästa förklarande journalistik” för ”Skrivstriden”.

”Högklassig kvalitetsjournalistik”

Jonas Fond, redaktionschef för Vi Lärare, redaktörade Mikael Berglings prisvinnande granskning i Skolvärlden strax innan tidningen gick samman med Läraren och blev Vi Lärare.

– Skolvärldens kartläggning av politiker och lobbyister som påverkar friskoleföretagen var ett arbete som tog tid – men som med facit i hand var värt mödan. Artiklarna fick stor spridning och det här priset är Mikael Bergling väl värd, säger Jonas Fond som tidigare var chefredaktör för Skolvärlden.

Michael Jonsson, chefredaktör för Vi Lärare, är stolt över att redaktionen med de tre gulden blev en av galans stora vinnare.

– Jätteroligt att våra ansträngningar för att ge lärarna bästa möjliga journalistik hyllas på det här sättet. De här utmärkelserna visar att vår nya redaktion presterar högklassig kvalitetsjournalistik i alla former, säger han.

Förra veckan prisades Ämneslärarens broderade omslag även internationellt när det vann silver i ”World Media Festivals”.

Läs de nominerade artiklarna

Skolvärlden: ”Bästa förklarande journalistik”
Så kopplas politiken och skolkoncernerna ihop

Läraren: ”Bästa formgivning” (magasinet)
Oljudet i skolan – värre för lärare än för byggarbetare

Grundskolläraren: ”Bästa förklarande journalistik”
Lärare larmar: Eleverna kan knappt skriva för hand

Ämnesläraren: ”Bästa avslöjande”
Forskaren: Lovskolan är ett nederlag för svensk skola

Ämnesläraren: ”Bästa illustration”.
Lotta älskar när slöjden överraskar