Hade 69 elever som inte kan simma: De sjunker direkt

"Elever som inte kan simma sjunker direkt", säger Thomas Arvidsson (till höger), här med eleven Abdul Motee. Foto: André de Loisted
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Idrottsläraren Thomas Arvidsson hade i höstas 69 elever som inte kunde simma. Hans rektor gick direkt med på att köpa in extra simundervisning.
– Det är vårt ansvar att skaffa simundervisning och det köpte min rektor direkt trots att en simskola kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor, säger han.

Thomas Arvidsson, är idrottslärare på Krokbäcksskolan i Malmö, en skola där han beskriver att många ”nysvenskar” varken har vattenvana eller kan simma.

– De sjunker direkt i en bassäng. I år hade vi totalt 69 elever i årskurs 6-9 som inte kunde simma. Det är nog det värsta jag varit med om. Sammanlagt 35 av alla 44 elever i årskurs 6 var inte simkunniga, säger han.

Men även ett ”normalt” år är det över 50 elever som inte kan simma i årskurs 6-9 på skolan som har cirka 530 elever från f-9. Skolan är en så kallad indexskola som får extra resurser på grund av att man har många elever som kommer från socioekonomiskt tuffa områden.

Thomas säger att det finns stora skillnader när det gäller simkunnigheten i skolorna i Malmö och tycker att staten borde gå in och stötta skolor eller kommuner som har hög andel med elever som inte kan simma.

Foto: André de Loisted

– Simundervisningen i skolan är viktig. Om en familj i Malmö ska sätta ett par barn i en vanlig simskola kostar det runt 3 000 kronor per termin. Och vad väljer man då – mat eller simskola. Det är lite såna saker som kan hamna i vågskålen för våra elevers föräldrar, säger Thomas Arvidsson.

I Malmö stad får alla andraklassare simskola varje dag under en treveckorsperiod.

– Jag har kollat med kollegor, på andra skolor, vad de gör efter simskolan och de flesta åker och testar sina elever en gång varje år från 3:an till 6:an. Här på Kroksbäck har vi bara 170 meter till simhallen så jag kan gå själv med fem elever åt gången och brukar även ta med elever på högstadiet, säger han.

Men i år insåg Thomas Arvidsson att varken han eller kollegorna hade tid att lära 69 elever att simma. Han sa till sina chefer att det inte är någon skillnad på en elev som behöver stöd med simundervisning i jämförelse med en elev som behöver stödundervisning i matematik.

– Kan en elev inte simma så är det vårt ansvar att skaffa simundervisning och det köpte min rektor direkt trots att en simskola kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor, säger han.

Eleverna har gått i simskola med simlärare på skoltid under fem veckor vid fem tillfällen. Resultatet är att 22 av 69 elever blivit simkunniga och kan få betyg i idrott och resten kommer att erbjudas sommarskola med Thomas.

Thomas Arvidsson berättar om Abdul Motee, en 15-årig elev i 9:an, som presterat på A-nivå i alla moment i idrott utom simning där han haft det jättekämpigt.

– Han riskerade F vilket hade sänkt hans betyg med 20 poäng. Efter simprovet sa han till mig att han blev gladare över att ha klarat simningen än om han hade fått ett A i matte, säger han.