
Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, och Isak Skogstad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.
Dokument
Eleverna lägger ner allt mindre tid på läxor. På 20 år har läxläsandet nästan halverats.
– En mycket dålig utveckling som kan få negativ effekt för likvärdigheten i skolan, säger Isak Skogstad, lärare och skolpolitisk expert för Liberalerna.
”En avgränsad skoluppgift för hemarbete”, ”uppgifter som läraren tilldelar eleverna att göra utanför skoltid” eller ”en läxa kan vara vad som helst”.
Oavsett om man följer Svensk ordboks, Skolverkets eller skolforskaren Jan-Olof Hellstens definition av läxa har de blivit färre.
Både i tid och i jämförelse med andra länder. Det visar flera undersökningar de senaste åren.
Här är några exempel:
• Matteläxor. 80 procent av svenska åttondeklassare lägger ner mindre än 45 minuter i veckan på matteläxor. Om de ens får några. 38 procent av eleverna får inga matteläxor alls, enligt OECD:s TIMSS-undersökning från 2015.
Samma undersökning visar att i Ryssland och Frankrike får alla elever matteläxor.
• Fysikläxor. 29 procent av eleverna i årskurs åtta får inga läxor i fysik. Motsvarande siffror i Ryssland och Italien är 0 respektive 2 procent. Genomsnittet inom OECD är 11 procent.
• Läsläxor. 22 procent av eleverna i årskurs 4 får inga läsläxor. Att jämföra med Finland, Ryssland, Italien och Portugal där alla elever får läsläxor. Genomsnittet bland OECD-länderna är 7 procent. Tre procent av de svenska eleverna får läsläxor varje dag. Återigen toppar Ryssland med 61 procent.
• Läxläsning. I slutet av 80-talet gjorde svenska nior läxor en timme per dag. Tjugor år senare var det nere på dryga halvtimmen.
• Läxförbud. Drygt sju procent av lärarna vill införa förbud mot läxor, enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund, 2018. När Läraren gjorde en undersökning i mitten av 00-talet sa 34 procent att de kunde tänka sig en läxfri skola.
Läxans relativt svaga ställning i den svenska skolan bekymrar flera lärare, forskare och experter som Läraren pratat med.
En av dem är Isak Skogstad, tidigare gymnasielärare och i dag skolpolitisk expert för Liberalerna.
– Utbildning är mycket större än skoldagen. Det är en resa som kräver ansträngning, repetition och tid. Därför behöver elever studera även efter skoldagens slut. Dessvärre ägnar svenska elever nästan minst tid av alla länder i OECD åt skolarbete i form av lektionstid och läxläsning.
Vad får det för konsekvenser?
– I internationell forskning är stödet för att läxor har en positiv inverkan på elevers kunskapsresultat god, säger Isak Skogstad som avfärdar dem som säger att läxor missgynnar elever utan stöd hemifrån.
– Att läxor skulle missgynna svaga elever med lågutbildade föräldrar är en lika destruktiv som seglivad myt. Exempelvis tillbringar flickor i lågutbildade familjer mer tid åt läxläsning än pojkar från högutbildade familjer. Man kan således hävda att läxor har en direkt kompensatorisk effekt.
Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, och Isak Skogstad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.
Läxor har länge varit en kontroversiell fråga i skolan. Inställningen har dessutom böljat fram och tillbaka sedan grundskolan infördes för 60 år sedan.
I den första läroplanen, Lgr 62, sågs läxan både som ett sätt att lära sig och att arbetsfostra. I nästa läroplan – Lgr 69 – står det att ”Hemuppgifterna i största möjliga utsträckning ska vara frivilliga”.
1980 svängde det igen och läxorna fick ett större utrymme. I Lgr 80 står det att ”Skolans arbetssätt måste också få prägla hemuppgifternas utformning. Dessa kan därför i många fall ha formen av undersökningar i närsamhälle och natur eller bestå av intervjuer med föräldrar och andra om olika arbetsförhållanden. Hemuppgiften bör också utnyttjas för att ge eleverna tillfälle till sådana övningar och repetitioner som är nödvändiga för att befästa kunskaper och färdigheter.”
Det är senaste gången läxläsandet fanns med i en läroplan.
”Det är bra att pedagogiska arbetsformer inte detaljstyrs.”
Från Lgr 94 till den purfärska Lgr 22 nämns ordet läxa inte en enda gång. Samma sak i skollagen.
Inget fel med det tycker flera av dem som Läraren pratat med:
– Det är bra att pedagogiska arbetsformer inte detaljstyrs. Det ska vara upp till lärarens professionalitet. Läraren är den som känner sin elevgrupp bäst och kan avgöra om, när och hur läxor bör ges, säger Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet som skrev boken ”Lärarens återkomst” 2016.
Där gick han till storms mot att fokus flyttats från läraren till eleven som skulle skapa sitt eget lärande. Han pläderade för en lärarstyrd undervisning med rätt designade läxor.
Varför?
– Evidensen kring hur vårt minne fungerar pekar tydligt på vikten av repetition. Ska vi behålla det vi lärt oss över tid måste vi repetera det för oss själva, säger Jonas Linderoth.
Åsa Wikforss, filosofiprofessor, akademiledamot och ivrig skoldebattör håller med Jonas Linderoth om läxans positiva effekter. Men delar inte hans åsikt att hålla läxorna borta från läroplanen.
Hon tycker att läxorna ska in i både läroplanen och skollagen.
– Ja, lärarna behöver stärkas och våga ge läxor.
Men Sverige är inte unikt. Många länder med betydligt fler läxtimmar har inte reglerad lästid.
– Nej, att läxor inte är reglerade gäller flera länder. Läxor är en sådan urstark tradition, säger Max Strandberg, forskare i didaktik vid Stockholms universitet.
Läsläxor i årskurs 4. Svenska elever får färre läsläxor än i stora delar av världen. Nästan var fjärde elever får aldrig en läsläxa. Motsvarande siffror i Norge och Finland är 0 procent. Statistiken bygger på lärares svar.
Ett tungt argument för läxor är att de förbereder eleverna för högre studier. Det menar i alla fall Anna-Karin Wyndhamn, adjunkt vid institutionen för pedagogik vid Göteborgs universitet:
– Läxor är ett sätt att lära eleven att ta eget ansvar och planera sitt arbete. Särskilt för elever i grundskolans senare år och inte minst i gymnasiet måste sådan förberedelse ske systematiskt och alltmer avancerat. Annars står man sig slätt när man läser sin första universitetskurs och får en kurslitteraturlista på 3 000 sidor text i handen.
Lärarförbundet då? Det är varken för eller emot läxor.
– Det är upp till läraren att bedöma huruvida läxor ska ges, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och fortsätter:
– Läxor kan fylla olika syften beroende på ämne och ålder. Eftersom skolan ska vara kompensatorisk så behöver eventuella läxor ta hänsyn till att elever har olika förutsättningar att göra dem.
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”
Digitala nationella prov Har lagt två veckors arbetstid på att hantera en plattform som brustit flera gånger.
Debatt Pedagogikprofessorn har intervjuat lärare – varnar för detaljstyrning av skolan.
Digitala nationella prov Drar i nödbromsen – beskedet till skolorna idag: ”Så ska ni göra istället.”
Arbetsbelastning Riksdagspartierna om sin syn på nya utredningen: ”Misstag ta bort usken”.
Politik Regeringen ålägger Stadskontoret att gå igenom skolmyndigheternas uppgifter och ansvarsfördelning.
Debatt SPSM svarar på Filippa Mannerheims krönika om obs-klasser.
Debatt Så drabbas lärare och elever av Magnus Henreksons betygsförslag, skriver Patrik Andersson.
Debatt ”Undervisning där kartläggning av elevernas kunskaper är en beståndsdel ger läraren stabila underlag inför den viktiga betygsättningen”
Debatt ”Negativa reaktionen är lika väntad som deras argument är haltande” skriver Christian Liljeros.
Nedskärningar Avslutar förstelärartjänster: ”Respektlöst”
Debatt Svarar på kritiken mot kognitionsvetenskapen: ”Många lärare efterfrågar förändring”
Krönika ”SKR och alla andra ifrågasättare därute – vår arbetstid måste skyndsamt regleras. Helst i förrgår.”
Arbetsbelastning Förslagen om tuffa regleringar hyllas av Sveriges Lärare.
Arbetsbelastning Färre lektioner, tid till för- och efterarbete och mindre administration för lärare – om regeringens utredare får som han vill.
Arbetsbelastning Här är några av de viktigaste förslagen i Bo Janssons utredning.
Våld i skolan Lärarens oro efter att undervisningen på Risbergska är igång – ingen riskbedömning är gjord.
Arbetsbelastning Sveriges Lärares ombudsman Jens Ranta tipsar.
Arbetsbelastning För enkelt att sjukanmäla – då får lärarna agera bromskloss.
Debatt Skarp kritik mot hyllade betygsförslag: ”Oerhört komplicerat och onödigt krångligt”
Debatt ”Inkluderingsideologin avfärdar majoriteten av eleverna”, skriver läraren Therese Rosengren.
Hot och våld ”Jag hoppas att jag kommer att våga ingripa om något liknande händer igen” säger läraren till Vi Lärare.
Läsning ”Vi kommer att få läsande elever på lågstadiet” säger läsprofessorn Linda Fälth
Krönika ”L:s hjälpklasser får inte bli en slaskhink för de skoltrötta”, skriver Maria Wiman.
Lärarutbildning 39 procent på grundlärarprogrammet tar ingen examen – bristande kunskaper ligger bakom, enligt Riksrevisionen.
Krönika ”Ett stödsystem ska hjälpa eleverna, inte systematiskt förtrycka dem.”
Kursplaner Regeringens utredare lämnade på onsdagen över sina förslag om nya läroplaner.
Kursplaner Stora förändringar för skolan: ”Nya angreppssätt kräver utrymme, resurser och tid.”
Digitala nationella prov Rektorn väljer att kopiera upp reservprovet: ”Vi tänker inte chansa”.