Läromedelslistan: De satsar mest och minst

Se hur din kommun ligger till på listan över läromedelsinköp.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Drygt 1 700 kronor. Så mycket skiljer det mellan botten och toppen på listan över hur mycket kommuner satsar på läromedel per elev under pandemiåret 2020.
Se hela rankningen i ”Läromedelsbarometern” här nedan.

Likvärdigheten är ett problem i svensk skola. Läromedelsfronten är inget undantag. På vissa håll är läget så illa att många lärare tvingas bryta mot lagen – varje dag.

Nu visar en ny kartläggning som Läromedelsföretagen gjort att skillnaderna fortsatt är stora mellan kommunerna när det kommer till hur mycket som spenderas på trycka och digitala läromedel.

Kristinehamn toppar med 1 842 satsade kronor per elev*, vilket ska jämföras med Grästorp i botten med 131 kronor. 

Raketen på listan är Bjurholm som klättrade 244 placeringar sedan 2017 medan Vansbro är största förloraren som föll 202 platser.

LÄSTIPS: Lärarprofilen om kaoset: ”Funderar på polisen”

Mindre än 1 procent av totala kostnaden

Efter en uppåtgående trend över landet i stort var fjolåret ett litet trendbrott. Under 2020 köptes läromedel in för i genomsnitt 773 kronor per elev. En liten åtstramning alltså jämfört med 786 kronor per elev år 2019. 

Läromedelsinvesteringen står därmed för 0,65 procent av skolans totala kostnad per elev.

Det är oerhört bekymrande att det fortfarande är stora skillnader mellan olika kommuners satsningar på läromedel. Var man bor eller vilken skola man går på ska inte avgöra hur mycket läromedel elever har tillgång till, säger Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen.

LÄSTIPS: Så ingrep hon mot elevernas näthat

Kommunernas inköp av läromedel per elev 2020

Rättelse: I en tidigare version låg Markaryd i toppen av listan med 3 540 kronor per elev, men dessa uppgifter var felaktiga. Den rätta siffran ska vara 750 kr/elev.

Här kan du jämföra med hur rankningen såg ut baserat på statistik från 2015-2019.

Om undersökningen

Läromedelsbarometern är en kartläggning som visar hur mycket Sveriges kommuner satsar på läromedel per elev 2020. Den baseras på Läromedias statistik över kommunala huvudmäns inköp av läromedel, SCB:s kommunala statistik över elevantal och invånares utbildningsståndpunkt samt Skolverkets redovisade siffror över de kommunala huvudmännens kostnader

Skillnaden i läromedelsinköp 2020 över landet. <br />Källa: Läromedelsföretagen

LÄS ÄVEN

Lärarprofilen om kaoset: ”Funderar på polisen”

”Lösningen: Fördubbla läromedelsinköpen!”

Lärarna ska avgöra vilka läromedel som krävs

Podcast: Svensklärarens nybörjarmissar – Maria Wimans bästa tips

Lyssna på Lärarrådet här!

FÖLJ OSS GÄRNA PÅ INSTAGRAM!