Kommunernas sätt att hantera pengar till skolan påminner om Joakim von Anka och hans badande bland slantarna – det kommer att ge rejäla bulor och blåmärken till sist, skriver Maria Wiman.

Ni vet hur Joakim von Anka brukar bada i pengar va? Han plaskar vettvilligt omkring i mynt, kastar guldpengar över sig, dyker ner i miljoner som en galning. Det är lite samma sak med svensk skola faktiskt. Ja, så måste det ju vara. Det måste vara snudd på larvigt vilka resurser som finns i skolan. 

Hur skulle Karlstad annars kunna avvara 120 lärartjänster? Hur skulle Eskilstuna kunna varsla 72 lärare? Hur skulle man i Stockholm kunna anse att det finns 50 lärare som är övertaliga? Ja, hur i hela tjottahejti skulle man kunna komma undan med att år efter år skära, hyvla och karva i skolan om det inte vore så att det fanns oändligt mycket överflöd att ta av?

Så cyniskt kan det väl inte vara?

För gud i himlen hemska tanke – inte kan det väl vara så att man sliter och täljer på en redan mager verksamhet? Inte kan vi väl bo i ett land där man på riktigt, med ögonen öppna och berått mod, skär ner på våra barn? Så cyniskt kan det väl inte vara – att man med flit lägger på mer och mer jobb på redan utslitna människor bara för att man kan, bara för att uppdraget inte är reglerat, bara för att kortsiktigt spara pengar idag utan en tanke på vad som händer imorgon?

Nej, det måste ju vara för att vi generellt har så små klasser som vi kan slå ihop två så att de blir en. Det måste ju vara för att vi har alldeles för många specialpedagoger, kuratorer och skolsköterskor som de sägs upp över hela landet? Det måste ju vara för att lärare har så fantastiskt luftiga scheman som man kan trycka in ännu mer undervisning, ännu mer pappersarbete, ännu fler diffusa arbetsuppgifter.

Skolans budget måste ju vara som Joakim von Ankas magnifika pengabinge.

För inte sjutton kan det väl vara så att man med flit och öppet sinne väljer att pressa en redan hårt ansatt yrkeskår ännu lite mer? Att de som redan toppar statistiken för sjukskrivningar ska få ännu tyngre uppdrag? Så kan väl inte ett civiliserat land agera?

Som självspelande pianon

Skolans budget måste ju vara som Joakim von Ankas magnifika pengabinge. Det måste helt enkelt vara sådant överskott så att man nästan skäms och därför känner att man behöver skala ner. Man kan helt enkelt inte stå för att ha en skola full av överbetalda lärare som driver omkring med händerna i fickorna, en massa sysslolösa skolbibliotekarier, kuratorer som sitter och rullar tummarna, elevassistenter som dräller omkring i korridorerna med armarna i kors. Det är ju slöseri med skattemedel för tusan!

Med detta i åtanke är det ju alldeles rimligt att sparka lärare, slå ihop klasser och dra in på läromedel, skolmat och elevhälsa. Högst etiskt!

Rektor Linnea Lindqvist drar slutsatsen att 96 procent av Sveriges kommuner riskerar besparingar på skola och förskola. Detta är naturligtvis helt i sin ordning om man förutsätter att svenska skolor fungerar som självspelande pianon, eleverna presterar på topp och varenda unge är frisk och välmående. Då är det ju direkt olämpligt att lägga ännu mer pengar på skolan. 

Han kommer få rejäla bulor

Så härligt vi har det i Sverige ändå! Att vi har en skolverksamhet som är så frikostigt tilltagen att man kan ta bort personal hipp som happ utan att fundera över konsekvenserna! 

Det sägs att Joakim von Anka har 500 kvadriljoner, 253 triljoner, 675 biljoner, 123 miljarder, 934 miljoner, 3500 kronor och 13 öre. Men jag har alltid tyckt att han beter sig märkligt med sina pengar. Det måste göra ont på honom när han låter mynten regna ner i skallen sådär. Som att hans vårdslösa sätt att hantera slantarna kommer att slå tillbaka på honom. Ja, som att han kommer att få rejäla bulor och blåmärken till sist. 

LÄS MER:

Här manifesterar lärarna mot alla besparingar

Åsa Fahlén om larmen från lärare: ”Problem överallt”

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Lärare sägs upp: ”Finns inte mycket annat att ta bort”