Här sluter 1 000 personer upp i lärarnas protestmarsch

Manifestationen mot nedskärningar i Karlstad samlade över 1 000 personer som visade sitt missnöje. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Karlstadsborna har fått nog.
På onsdagskvällen genomfördes en manifestation med över 1 000 deltagare mot nedskärningarna i skolan.

LÄS ÄVEN:

Missnöjet med besparingsplanerna inom skolan har nått långt utanför skolornas väggar. Vid Sveriges Lärares demonstration i Karlstad på onsdagskvällen slöt såväl Sveriges Skolledare som fackförbundet Kommunal upp. Och många hundra oroliga Karlstadsbor.

Det gemensamma budskapet: Stoppa nedskärningarna inom förskola och skola.

Demonstrationen hade tillstånd för 200 deltagare. Det slogs med råge.

– Torget fylldes med 1 000 personer och det kändes som att demonstrationståget aldrig skulle ta slut, det var helt fantastiskt, säger Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad.

Ska spara 120 tjänster

Karlstad har beslutat att spara 32 miljoner kronor, motsvarande 120 tjänster, som en följd av inflation och minskade barngrupper.

Konsekvenserna kommer att bli betydande, framför allt för dem i behov av extra stöd, enligt Sveriges Lärare.

Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad höll ett tal under manifestationen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Pontus Larsson, riktade sig direkt mot de styrande Socialdemokraterna i sitt tal.

– De vann valet med löften om att satsa på skolan. Att det skulle bli fler lärare så att fler klarade kunskapsmålen, och nu klubbar de igenom en massiv nedskärning.

”Hon såg besvärad ut”

Henrik Fröling, ordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad, hakade på resonemanget:

– Utbildning är ingen lyxartikel i en kommun. Det är en grundläggande samhällsfunktion som är reglerad i lag och förordning. Karlstads politiker agerar som om skollagen är en slags önskelista som kan åsidosättas i kärva tider.

Linda Larsson, kommunalråd för Socialdemokraterna tar emot namnunderskrifter av Lillemor Grandell, ordförande Kommunal och Pontus Larsson, ordförande Sveriges Lärare. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Demonstrationståget gick från Stora Torget mot Bibliotekshuset och kommunfullmäktige och omringade hela huset när Pontus Larsson lämnade över drygt 1 200 namnunderskrifter till kommunalrådet Linda Larsson (S).

– Hon såg besvärad ut. Beslutet om neddragningarna är taget och vi sitter i MBL-förhandlingar nu, men under har ju skett förr. Kanske tänker de om.

Henrik Fröling, ordförande Sveriges Skolledare i Karlstad.

”Kommer drabba alla”

Maria Kjällström, skoldirektör på barn-och ungdomsförvaltningen. har fått hård kritik av Sveriges Lärare i Karlstad. Hon har anklagats för att skönmåla situationen efter att ha hävdat att besparingarna inte kommer att innebära lika många uppsägningar som befarat eftersom många accepterat att själva lämna sina tjänster i ett utköpsprogram.

Utspelet kan ha bidragit till karlstadsbornas missnöje.

– Det är riktigt att färre kommer att bli uppsagda men resultatet kommer att bli detsamma. De som lämnar kommer inte att ersättas så den ökade arbetsbelastningen kommer att kvarstå med större klasser och barngrupper som följd, säger Pontus Larsson.

Sveriges Skolledare håller med om analysen.

– Effekterna av de nedskärningar som nu är beslutade kommer drabba barn, elever och medarbetare. Men på sikt kommer de att drabba alla. För förskola och skola är den enskilt viktigaste skyddsfaktorn Karlstad har mot utanförskap, kriminalitet och ökade klyftor, säger Henrik Fröling.