Facken går ihop i protest mot nedskärningarna

Fackförbunden Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal genomför en gemensam manifestation mot nedskärningarna i Karlstad. Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad, uppmanar så många som möjligt att delta.

Sveriges Lärare kommer att genomföra en manifestation i Karlstad på onsdag.
Missnöjet bland skolpersonal och vårdnadshavare inför mångmiljonbesparingarna är stort.
Nu höjs säkerheten vid kommunfullmäktige.

De planerade neddragningarna i Karlstads skolor har mötts av massiva protester.

På onsdag håller fackförbunden Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal en gemensam manifestation med överräckning av namnunderskrifter, om krav på att rädda skolan, till ansvariga politiker.

– Vi uppmanar alla som på något sätt berörs av besparingarna att delta, säger Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad.

32 miljoner ska sparas

Men politikerna har tackat nej till att möta lärarna utomhus och kommer att låsa huvudentrén för att höja säkerheten. Överlämningen av namnunderskrifterna kommer att ske på en annan plats.

Kommunen måste spara 32 miljoner kronor, motsvarande 120 tjänster, inom skolan. Som Vi Lärare tidigare berättat har även rektorer tagit bladet från munnen, ställt sig sida vid sida med Sveriges Lärare, och förklarat vad konsekvenserna kommer att bli.

Uppmaningen att stödja manifestationen mot nedskärningar i Karlstad.

Orsaken till besparingarna är ökade kostnader på grund av inflation men även att man inte tidigare anpassat skolan till minskade barngrupper.

Ett utbrett missnöje

De styrandes försök att förklara och lugna upprörda Karlstadsbor har inte fungerat. Tvärtom.

– Kommunen försökte väl lugna massorna genom att hävda att färre än befarat skulle behöva sägas upp eftersom många hade nappat på ett utköpserbjudande. Men det är fortfarande 32 miljoner som ska sparas och konsekvenserna kommer att bli desamma, det kommer att saknas personal i skolorna i höst, säger Pontus Larsson.

Lokaltidningarna, konservativa Nya Wermlandstidningen och socialdemokratiska Värmlands Folkblad, har trots olika partifärg beskrivit situationen på liknande sätt på sina ledarsidor och på insändarsidorna har det stormat i veckor.

”Detta kommer att sluta i katastrof”, ”Situationen är oerhört allvarlig”, ”…ett sjunkande skepp”, ”Folkomröstning!”, ”Lärarkåren har fått nog”, har det hetat bland annat.

Och i olika föräldragrupper på sociala medier vädras liknande missnöje.

Förstärker skalskyddet

Demonstrationståget kommer att samlas klockan 17.00 på Stora Torget och sedan tåga mot Kommunfullmäktige.

Engagemanget tillika upprördheten är så stort att kommunen beslutat att förstärka skalskyddet vid kommunfullmäktige så att ingen ska kunna ta sig in.

Enligt försiktiga beräkningar kommer minst 500 personer att delta.