Rektorn hyllas för sin ärlighet om nedskärningar

Suzanna Rathje Hedberg, nyanställd rektor, har tagit bladet från munnen och talar klarspråk om nedskärningar.

Sveriges Lärare i Karlstad har fått hjälp från oväntat håll.
Rektorn, Suzanna Rathje Hedberg.
– Att hon som är rektor säger samma sak som vi ger extra tyngd åt våra argument, säger Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad.

118 tjänster ska bort från skolverksamheten i Karlstad.  70 på förskolan och runt 40 på grundskolan. Sveriges Lärare har protesterat och beskrivit vilka konsekvenserna kommer att bli i snart ett år, men för döva öron.

Den ansträngda ekonomin har gjort att många undviker att uttrycka sina åsikter, enligt Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad.

Tills nu. Suzanna Rathje Hedberg, en nyanställd rektor som gör sin andra termin i kommunen har tagit bladet från munnen och fått fart på diskussionerna.

Pontus Larsson, Sveriges Lärare i Karlstad.

– Att Suzanna, som är rektor, säger samma sak som vi ger extra tyngd åt våra argument. Blir vårdnadshavarna medvetna om konsekvenserna kommer politikerna att börja lyssna. Arga medborgare är det som kan väcka politikerna, säger Pontus Larsson.

20 procent försvinner

Suzanna Rathje Hedberg är rektor på Stodeneskolan i ett av Karlstads villakvarter, inbäddad i grönområden och ett stenkast från Stodenesjön.

Häromdagen skickade hon ut ett meddelande till vårdnadshavarna att besparingarna kommer att få stora konsekvenser även för hennes skola.

– För vår skola som har en relativt hög personaltäthet innebär det att runt 20 procent av personalen inte kommer att vara kvar på skolan när höstterminen börjar. Vi kommer att behöva organisera oss annorlunda när de visstidsanställda försvinner, säger Suzanna Rathje Hedberg.

”Självklart att vara transparent”

Hennes öppenhet har uppmärksammats och ärligheten uppskattas av både lärare och vårdnadshavare.

– Det har varit helt självklart att vara ärlig och transparent och försöka bemöta alla med värme. Det har aldrig funnit något alternativ till det. Jag tror att det är enda sättet att lyckas med det här jobbet.

Många av vårdnadshavarna blev tagna på sängen av att konsekvenserna skulle bli så långtgående även på deras skola.

– Responsen har varit bra. De blir såklart oroliga men förstår att det inte är vi på skolan som tagit besluten utan att det är politikerna. Många är också förvånade över att besparingarna blir så kännbara på just vår skola men reaktionerna har varit kreativa och kloka, säger Suzanna Rathje Hedberg.

Har läst om ”rebellrektorn”

Enligt Pontus Larsson är kommunallagen starkare än skollagen i Karlstad och Suzanna Rathje Hedberg är benägen att hålla med. Hon har läst om Ragundas rektor Malin Rimmö som valde att följa skollagen och blev varnad av kommunen.

– Jag har läst om Malin Rimmö och, visst, tankarna att göra som hon har flugit genom mitt huvud. Jag har pratat om det med min chef. Samtidigt vet jag att om inte jag gör jobbet så kommer det någon annan som kanske är inte känner lika starkt för verksamheten som jag.

Det finns en utbredd okunskap bland politikerna om vad deras beslut får för konsekvenser, enligt Pontus Larsson.

– Vi varnade redan i juni i fjol om att deras skrytbudget om satsningar i själva verket var en nedskärningsbudget. Vi hade rätt men tyvärr ser det ännu värre ut än vad vi då befarade, säger Pontus Larsson.

Uppskattar tydligheten

Förberedelserna för nedbemanningen på Stodeneskolan pågår för fullt.

– Uppdraget är detsamma men resurserna försvinner. Det finns en oro i mig också, självklart. De som lämnar skolan hade fulla scheman och deras arbetsuppgifter måste fördelas.

– Vi uppskattar verkligen att rektorn Suzanna Rathje Hedberg så tydligt berättat vilka konsekvenserna av nedskärningarna kommer att bli. Att alla drabbas. Vi planerar en demonstration i slutet av månaden och hoppas få med Sveriges skolledare. Blir vårdnadshavarna medvetna om konsekvenserna kommer politikerna att börja lyssna, säger Pontus Larsson.

LÄS MER:

Rektorn fick nog av besparingar – struntade i budgeten

Fler rektorer vill strunta i budgeten: ”Ser upp till henne”

Struntade i budgeten – får ”tillrättavisning” av kommunen