Fler rektorer vill strunta i budgeten: ”Ser upp till henne”

Rektor Klas Almer kämpar med nedskärningar i Halmstad och nämner Malin Rimmö i Ragunda som struntade i budgeten och valde elevernas bästa.

Rektorer runt om i landet har fått nog av nedskärningar.
De kan inte längre erbjuda eleverna det skollagen kräver.
– Många skolledare ser upp till rektorn Malin Rimmö som satte ned foten och valde elevernas bästa före budgeten, säger rektorn Klas Almer i Halmstad och ledamot i Sveriges Skolledare.

Budgeten är klubbad i Halmstad. Kommunen kommer att gå med förlust och man räknar med att underskottet kommer att hålla i sig ett par år. Minst. Besparingar väntar och skolan undantas inte.

– Trots att vi redan är nere på en anorektisk nivå så dras skruvstädet åt hårdare, säger Brearedsskolans rektor Klas Almer.

För hans del innebär det att elevassistenten måste sluta, men man lyckas behålla specialpedagogen. Skolan med 150 elever har 20 anställda.

– Ja vi blir tvungna att ta bort elevassistenten och på många håll i Halmstad kommer man att hamna på en lärare per klass. Det förefaller vara så att våra politiker saknar verklighetsförankring. De förstår inte att det i dag finns fem sex elever i varje klass som behöver extra stöd, säger Klas Almer.

Rustar torg istället för skolan

I budgeten finns pengar avsatta för att rusta upp ett torg i staden. Enligt Klas Almer försvarar politikerna det med att det är ”andra pengar”, investeringspengar.

– Kanske skulle man kunna vänta med torget ett par år och ge skolan pengarna så vi klarar att sköta vår verksamhet på den redan idag mycket ansträngda nivån?

Han föreslår även att höja skatten eller att kommunen budgeterar för ett större underskott för att finansiera skolan.

Rektorn satte ner foten

Enligt Klas känner sig alla skolledare klämda mellan kraven på vad de ska erbjuda eleverna enligt skollagen och de knappa resurserna som de tilldelas. Han berättar att han i samtalen skolledare emellan hör att många funderar på att sluta, på att byta bransch. Att många upplever det allt svårare att kunna stå upp för verksamheten. Att det är på väg att brista.

– Vi är många skolledare som ser upp till en person som rektorn Malin Rimmö, som till slut satte ned foten och struntade i budgeten. Att inte fler har gjort det beror nog på att man vet att man då riskerar att bli utbytt mot någon annan som kanske kommer att ta hand om eleverna och personalen sämre.

Ett bidrag från ”sidan” har räddat hans skola - i alla fall tillfälligt. 

– Vi har sökt och fått 600 000 kronor av SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten). Utan dessa medel skulle vi inte få det att gå runt och så ska det inte behöva vara.

Ska stötta Sveriges Lärare

Och han vet att det kan bli bra igen. Det är mörkt nu, men det går att vända.

– Jag blev rektor för att jag vill hjälpa barnen och för att personalen ska må bra. När barnen är glada blir alla glada. Det motsatta gäller också. Men det är en spiral som går att vända.

Så även om budgeten är klubbad är slaget inte förlorat. Klas ger inte upp.

– Budgeten är klubbad men vi kommer att stötta Sveriges Lärares manifestation den 14:e december. Vi vill precis som de att man slopar besparingarna och skjuter till extra medel. Det vore den bästa julklappen.

LÄS ÄVEN:

Rektorn fick nog av besparingar – struntade i budgeten

Struntade i budgeten – får ”tillrättavisning” av kommunen