”150 miljoner har gått till annat än läromedel”

Efter Vi Lärares artiklar kontrollerade Skolverket ett urval av de huvudmän som fått bidrag för läromedel.

Skolverket har kontrollerat 22 huvudmän som fick statsbidrag för inköp av läromedel 2023.
17 av dem ska nu betala tillbaka sammanlagt 36 miljoner kronor.
– Kontrollen indikerar att 150 miljoner kronor har gått till annat än läromedel, säger Peter Eide-Jensen, enhetschef på Skolverket.

Efter Vi Lärares artiklar om att så mycket som 200 miljoner kronor av statsbidraget för inköp av läromedel var på vift inledde Skolverket en kontroll.

I en stickprovsundersökning valdes 22 huvudmän ut. 14 kommunala och 8 privata.

Bara fem hade gjort rätt.

Kontrollerade huvudmän

Under 2023 betalade Skolverket ut 533 miljoner kronor i statsbidrag för inköp av läromedel till kommunala och privata huvudmän.

Efter att Skolverket gjorts uppmärksamt på att mängden sålda böcker inte motsvarade den utbetalade summan inleddes en fördjupad kontroll.

22 huvudmän som tillsammans kvitterat ut 129 miljoner kronor av statsbidraget kontrollerades och endast fem klarade sig utan återbetalningskrav. Samtliga kommunala.

”Svårt att räkna ut”

Nio kommunala huvudmän och samtliga åtta av de privata anses ha använt statsbidraget felaktigt. De främsta orsakerna till återkrav är att huvudmännen inte gjort tillräckliga inköp av läromedel eller att de räknat in andra inköp som inte är bidragsgrundande.

– Det rör sig om ett helt nytt statsbidrag och vi kan konstatera att det har varit svårt för huvudmännen att räkna ut hur stort bidrag de har rätt till, säger Peter Eide-Jensen, enhetschef på Skolverket.

Skolverket vidtar nu åtgärder för att göra det lättare för huvudmännen att göra rätt när de begär ut bidrag för 2024.

Ska göra stickprov

Myndigheten kommer också att uppmana huvudmännen att själva kontrollera att de bidrag de kvitterat ut använts på rätt sätt och att pengar betalats ut felaktigt återbetalas till Skolverket.

– Vi arbetar vidare med att säkerställa att statsbidraget går till rätt ändamål. Det är snart dags för huvudmännen att begära ut statsbidraget för 2024. I samband med det kommer vi informera om vad vi sett i våra stickprov och uppmana huvudmän att kontakta oss om de själva misstänker att de gjort fel för 2023 så att de i så fall kan betala tillbaka pengar.

– Vi kommer också att göra stickprov även när huvudmännen begär ut pengar för 2024. Utifrån vad vi sett i de ärenden du tagit del av har vi utvecklat vår information på webben och gjort om de digitala blanketterna för att minska riskerna för fel framöver.

– Vi kommer också ha två webbinarier för huvudmännen under tiden som de kan begära ut pengar för att informera och kunna svara på eventuella frågor, säger Peter Eide-Jensen.

”Bra att de följer upp”

Stefan Persson, Läromedelsföretagens ordförande.

Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen var en av de första som noterade att det antalet beställda böcker underskred de utbetalde pengarna uppskattar Skolverkets undersökning.

– Det är bra att Skolverket följer upp statsbidraget. Jag är inte särskilt förvånad över utfallet av myndighetens granskning, läromedelsförlagen har noterat en tydlig skillnad mellan utbetalda medel och inkomna beställningar.

– Statsbidraget är nytt och det har fram tills nyligen saknats definitioner av vad läromedel är och hur dessa ska redovisas, det viktigaste är därför att Skolverket drar lärdomar av kontrollerna och hjälper skolans huvudmän att framöver göra rätt från början, så att statsbidraget gör att tillgången till läromedel ökar på riktigt, säger Stefan Persson.

Kan kontrollera mer

Kan de som inte ingick i stickprovsundersökningen andas ut nu?

– Vi har alltid möjlighet att göra kontroller bakåt i tiden om vi ser behov av det, säger Peter Eide-Jensen på Skolverket.

Utifrån resultatet av stickprovskontrollerna bedömer Skolverket att de betalat ut 150 miljoner på felaktiga grunder men understryker att siffran är osäker.

LÄS MER:

Skolverket utreder: Kvarts miljard i statsbidrag på vift

Kritiserade satsningen på läromedel – så gick det

Storbråk när extra pengar till skolan inte användes

Missen: 40 miljoner i bidrag till skolorna brann inne