Missen: 40 miljoner i bidrag till skolorna brann inne
Enligt Stockholms Stad beror bidragsmissen på att budgeten redan var lagd.
Läromedel Närmare 40 miljoner kronor i statsbidrag för läromedel brann inne för Stockholms stads skolor – trots att staden hade möjlighet att söka pengarna.
2023 gav regeringen ut ett statsbidrag för att ge alla skolor samma möjlighet att köpa in läromedel. I Stockholms stad var potten på 44 miljoner kronor. Dock ansöktes bara om 5,5 miljoner vilket resulterade i att nästan 40 miljoner brann inne som i stället kunde gått till läromedel till skolorna i Stockholm.
Göteborg och Malmö var två andra städer som sökte och fick det de var berättigade till, 27 respektive 19 miljoner.
– Vi som är på golvet har bevakat frågan sedan regeringen öronmärkte pengarna. Vi har legat på och frågat vad som hände med dem och inte fått några svar alls, säger Pernilla Olsson, lärare på Södermalmsskolan till tidningen Mitt i.
Hittills har hennes skola haft tillräckligt med läromedel, men nu väntar en utmanande vårtermin.
– Jag kommer inte kunna köpa böcker till alla mina elever nästa år utan får trolla med knäna och återbruka böcker som andra redan skrivit i, säger Pernilla Olsson.
Budgeten var redan lagd
Peter Eide-Jensen som är enhetschef för statsbidrag på Skolverket säger till Mitt i att de inte vet vad det beror på varför Stockholm stad har begärt ut ett mindre belopp.
– Stockholm har intygat att de levt upp till sitt kostnadsvillkor. De har valt att begära ut ett lägre belopp, och vad det beror på vet inte vi, säger Peter Eide-Jensen, enhetschef för statsbidrag på Skolverket, säger han.
Tiina Ekblom, som är handläggare för statsbidrag på utbildningsförvaltningen i Stockholm, säger att det handlar om att förvaltningen och skolans budget redan var lagd när Skolverkets anvisningar kom i april och att staden insett för sent att man uppfyllde kraven för pengarna.
– Vi låg länge på gränsen men klarade kostnadsvillkoret precis. Så sent fanns det inte möjlighet att köpa in läromedel eftersom vi inte hade kunnat bokföra det på 2023, säger Tiina Ekblom till Mitti.
Nytt beslut i år
I år får dock Stockholms stad en ny chans. Nu ligger det 657 miljoner i potten som ska fördelas mellan Sveriges kommuner. Skolverket ska ha tagit ett beslut i januari kring hur mycket varje kommun får.
LÄS MER:
Bristen tvingar lärarna att bryta mot skollagen
Nya siffror: Stora skillnader i inköp av läromedel