Förskollärare ringde facket och grät: ”Tufft läge”

Anna-Mia Nilsson, förskollärare och huvudskyddsombud i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

I början på höstterminen ringde medlemmar till Sveriges Lärares expedition i Göteborg och grät.
– Det är ett mycket tufft läge på många förskolor och skolor, säger Anna-Mia Nilsson som är förskollärare och huvudskyddsombud i Göteborg.

Hon sitter i styrelsen för Sveriges Lärare i Göteborg, är även förhandlingsombud och beskriver en lärarvardag som kantas av besparingar och nedskärningar.

– Det har under lång tid sparats på Göteborgs förskolor och skolor som i dag är kraftigt underfinansierade. Politikerna kallar det visserligen inte för nedskärningar utan för ramanpassning, anpassning till budget eller liknande. Ibland säger man till och med att man satsar. Men det är bara en lek med ord.

– När det inte kompenseras för högre kostnader och andra ökade utgifter innebär det nedskärningar. Vi lärare och förskollärare ser konkret i vår vardag hur det blir allt färre resurser. Många har en väldigt tuff arbetsmiljö och svårt att utföra sitt uppdrag.

Underfinansierad i många år

Anna-Mia Nilsson säger att gymnasieskolan i Göteborg har varit underfinansierad under många år.

– Det gör att besparingarna slår extra hårt där. I våras kom det besked om att antalet tjänster i grundskolan ska minskas med cirka 500, till exempel visstidsanställda, elevassistenter och annan kringpersonal samt stödresurser.

Vad leder det till?

– Sämre kvalitet i undervisningen plus att lärarnas arbetsbelastning ökar. Det blir större klasser och mer undervisningstid. I samband med terminsstarten för några veckor sedan ringde förtvivlade lärare till vårt kansli och grät för att man inte får ihop sin yrkesvardag. Och då har terminen precis startat.

Det är ett mycket tufft läge på många förskolor och skolor, säger Anna-Mia Nilsson som är förskollärare och huvudskyddsombud i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

– Prognosen för nästa år är att grundskolan i Göteborg kommer att gå med en miljard kronor i underskott. Jag får ont i magen när jag tänker på vad som kan vänta.

Och när det gäller förskolan?

– Även där sparas det. För några år sedan var andelen förskollärare i de kommunala förskolorna 43 procent. I maj i år hade andelen minskat till 36 procent. Och då ska vi komma ihåg att det är ett genomsnitt.

Leder nedskärningarna till att förskollärare sägs upp?

– Ännu har det inte skett. Förskollärare erbjuds placering på en annan förskola. En del säger då upp sig med resultat att andelen förskollärare minskar ytterligare.

– I stället för förskollärare anställs barnskötare eller så kallade förskoleassistenter. Det sistnämnda är en grupp som nästan helt saknar utbildning för att arbeta med barn.

Lämnar yrket för att inte bli sjuka

I fjol var två av tre barngrupper i Göteborgs förskolor för stora i förhållande till Skolverkets rekommendation.

– De stora barngrupperna bidrar till att det är en mycket tuff arbetsmiljö på många förskolor vilket, förutom sämre kvalitet i undervisningen och verksamheten, även har lett till att personalens sjuktal ökar och då från redan mycket höga nivåer.

– Vi ser också hur förskollärare lämnar yrket för att inte bli sjuka. Det är oroväckande för framtiden.

Ingrid Andreae (S), ordförande i förskole­nämnden och ledamot av kommunstyrelsen i Göteborg:

– Vi gjorde i år en historisk stor uppräkning på välfärdsnämnderna. Förskolan fick dessutom höjt kommunbidrag på 60 miljonerr.

– Tyvärr är det ändå tufft för en del förskolor. Vår uppfattning är att vi inte ska spara på förskolorna. Om det  varit tufft i år, så blir det ännu tuffare 2024.

Fakta Göteborg
Antal invånare: 596 841.
Kommunalskatt: 21,12.
Behörighet till gymnasiet (avgångsbetyg åk 9 år 2022): 82,7 %.
Andel med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne (grundskolan läsåret 2022/2023, heltidstjänster): 71,7 %.
Elever per lärare i grundskolan 2022/2023: 12.
Elever åk 7–9 per syv: 1 947,3.
Andel med förskollärarlegitimation (heltidstjänster) år 2022: 36 %.
Antal barn i förskolan per förskollärarlegitimation (heltidstjänster): 13,3.
 
Uppgifterna avser kommunen som geografiskt område. Källa: Skolverket och SCB.