”De lovade satsningar – men genomför nedskärningar”

Under manifestationen mot nedskärningar höll Sveriges Lärares ordförande i Karlstad, Pontus Larsson, ett tal som uppmanade politikerna att ta sitt ansvar. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad påminde i sitt tal om löftet från de styrande gav i valrörelsen.
– De lovade satsningar men genomför nedskärningar.
Här är hans tal – ord för ord

”Skolan är till för alla, men det verkar aldrig bli riktigt så i verkligheten. Det är ungefär samma antal elever som lämnar årskurs nio med ofullständiga betyg, år efter år. Det är oacceptabelt. Vår satsning betyder att skolan får fler lärare, som faktiskt får vara lärare och därmed kan hjälpa eleverna att nå kunskapsmålen.

Fina ord, eller hur? Jag heter Pontus och är en av två ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad. Så det skulle kunna varit jag som sa de här orden i valrörelsen för mindre än två år sedan.

Men det var det inte. Det var Socialdemokraterna i Karlstad som lovade väljarna att de skulle satsa på skolan om de vann valet.

Lillemor Grandell, ordförande Kommunal och Pontus Larsson, ordförande Sveriges Lärare, tågade tillsammans i manifestationen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Och de vann valet, men ändå klubbar den styrande majoriteten igenom nedskärningar.

Politikerna kan inte skylla på inflationen, den var hög redan när löftet gjordes.

Politikerna kan inte skylla på regeringen, det är kommunen som har huvudansvaret för skolans resurser.

Satsar alltid på annat

Hur man än ser på saken så sviker den styrande majoriteten sina väljare, barnen, eleverna och lärarna om de inte stoppar de här stora nedskärningarna.

I flera år har vi i Sveriges Lärare försökt att få politiker att inse hur år efter år av nedskärningar ökat arbetsbelastningen i förskolan och skolan. Ibland så låter det som att politikerna förstår men så när besluten väl ska tas är det alltid något annat man satsar på.

Över 1 000 personer deltog i manifestationen mot nedskärningar i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Nu har vi fått nog. Jag tror att ni som kommit hit idag också fått nog.

Karlstad behöver politiker som tar ansvar. Det är också mitt budskap till de politiker som sitter där inne idag och kanske tar beslut om nedskärningar.

Ta ert ansvar!”