Sveriges Lärares krav: Offentlighetsprincip i friskolor

Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand uppmanar Liberalerna att rösta för offentlighetsprincip i friskolor.

Under onsdagen debatterar riksdagen offentlighetsprincip i friskolorna.
Nu ställer Sveriges Lärare krav på Liberalerna om att rösta för förslaget som den statliga Skolinformationsutredningen lagt fram.

Under onsdagen debatterar riksdagen offentlighetsprincip för friskolor.

I en debattartikel i Göteborgsposten uppmanar Sveriges Lärares ordföranden Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand Liberalerna att ta sitt ansvar.

”Det är inte utspel som avgör politiken – det är agerandet i riksdagen. Nu har Liberalerna möjligheten att visa att partiet inte bara har ändrat sig i retoriken, utan även i praktiken” skriver Sveriges Lärares ordföranden.

”Majoritet i riksdagen”

– Nu har utredningen visat att offentlighetsprincipen är det bästa, och avfärdat insynsprincipen. Det finns också en klar majoritet i riksdagen för offentlighetsprincipen efter att Liberalerna bytt fot i denna fråga. Det finns därför ingen anledning för regeringen att dra detta i en långbänk, utan det är läge att agera så fort som möjligt, säger Åsa Fahlén.

”Vår uppmaning till Liberalerna är därför att rösta för reservationen och på så sätt driva fram ett konkret lagförslag i frågan om offentlighetsprincipen. Det finns inga skäl att vänta”, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand.

Bakgrunden är Skolinformationsutredningen, som slår fast att lagstiftning och rättspraxis finns på plats för att införa samma offentlighetsprincip för friskolor som gäller kommunal verksamhet.

Detta för att runda ett tidigare domstolsbeslut om att affärsuppgifter skyddas av sekretess.

Regeringens vänding om insyn

Regeringen har tidigare velat stryka offentlighetsprincip ur utredningen, för att i stället undersöka en mildare insynsprincip.

Denna får dock bakläxa av utredaren Ulrika Geijer, eftersom det skulle bli för lätt för fristående skolor att dölja uppgifter.

Strax efter att Fredrik Malm, Liberal ordförande i utbildningsutskottet, röstade nej till offentlighetsprincipen, gick partiledaren Johan Pehrson ut med att L svänger i frågan.

– Det är ingen hemlighet att mitt parti, Liberalerna, förordar offentlighetsprincipen, säger skolminister Lotta Edholm, till Altinget.

Hon vill få med övriga Tidöpartier.

– Demokratins roll i skolan är grundläggande och att det är därför absurt att inte ha offentlighetsprincipen i de skattefinansierade friskolorna, samtidigt som lärarna ska undervisa om offentlighetsprincipens betydelse för den svenska demokratin, säger Åsa Fahlén.

LÄS ÄVEN:

Statlig utredning: Inför offentlighetsprincip i friskolor

DOKUMENT: Så vill ministern förändra skolan