Kongress-JA till nytt lärarfack

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas RIksförbund, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet och Matz Nilsson, ordförande Sveriges Skolledarförbund. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Lärarförbundet/Martin Lindeborg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund röstar samtliga ”ja” till en ny organisering för lärare och rektorer. Nu är det klart att bilda de två förbunden Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

LÄS ÄVEN: Efter historiska ja-beskedet: "Känner en enorm glädje"

Den 1 januari 2023 får Sverige två nya fackförbund: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare. Det efter att Lärarförbundets kongress, Lärarnas Riksförbunds förbundsmöte och Skolledarnas kongress sagt ja till att gå vidare med en ny organisering för Sveriges lärare. Tillsammans har de 330 000 medlemmar, och genom föreningen Facken inom utbildning kommer de att driva skolfrågor.

– I dag skriver vi historia! Jag är både glad och stolt över att vi nu kan samla alla Sveriges lärare i ett nytt starkt förbund. Vi har allt att vinna på att stå enade och det här kommer att få stor betydelse för lärarnas röst i debatten och den lärarfackliga påverkanskraften. Jag ser verkligen fram emot allt som vi nu kan åstadkomma tillsammans för läraryrkets villkor och förutsättningar. Detta är en glädjens dag, såväl för lärarkåren som för svensk skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande. 

– Lärarnas Riksförbund har efter en intensiv debatt och med en stark medlemsopinion i ryggen valt väg. En överväldigande majoritet har nu gjort bedömningen att lärarna har mycket att vinna på en gemensam organisering. Vi kommer nu med stor entusiasm och med full kraft att gå in i det nya förbundet. Vi tar med oss den tydliga fackliga röst som Lärarnas Riksförbund stått för in i det nya, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande. 

"Bättre förutsättningar för skolledare"

Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare kommer bägge två att ligga under Sacos paraply. 

Lärarförbundet Skolledares medlemmar och Sveriges Skolledarförbunds medlemmar bildar tillsammans det nya förbundet Sveriges Skolledare. 

– Lärarförbundet Skolledares medlemmar har varit väldigt tydliga med att de tror på förslaget om att samla Sveriges skolledare i ett enda förbund. Därför är dagens beslut mycket glädjande. Den nya organiseringen gör oss starkare och ökar våra möjligheter att skapa bättre förutsättningar, löner och villkor för landets skolledare – såväl i arbetsmiljö- som i professionsfrågor, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare i ett pressmeddelande.  

Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledarförbund säger i det gemensamma pressmeddelandet att han ser många fördelar med den nya organiseringen. 

– Vi blir starkare i vårt företrädarskap såväl lokalt som nationellt och kan via vår spetskompetens driva frågor av stor betydelse för medlemmarna. Samarbetet mellan de två nya förbunden visar på vår gemensamma vilja att samarbeta över professionsgränserna för verksamhetens bästa, säger Matz Nilsson. 

Detta händer nu:

1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning. 
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.

LÄS ÄVEN: Nya organisationen - så påverkas du

LÄS ÄVEN: Sena förändringarna - så blir Sveriges Lärare