Jaara Åstrand efter historiska beslutet: ”Enorm glädje”

Firande från scenen under Lärarförbundets kongress på lördagen. Här togs beslutet att säga ja till nya organiseringen Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare. Foto: Sven-Åke Jansson/Lärarförbundet
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Under lördagen fattades det historiska beslutet – Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund säger ja till en ny gemensam organisering.
– Det är målgång i en riktning som vi jobbat med under så lång tid, säger en glad Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande efter beskedet.

När Läraren.se pratar med Johanna Jaara Åstrand har det gått knappa timmen sedan beskedet kom, och fler timmar sedan Lärarförbundets kongress avslutades.

Beslutet som togs är ett ja till Sveriges två nya fackförbund: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

Samtidigt beslutade Lärarnas Riksförbunds förbundsmöte och Skolledarnas kongress att säga ja.

– Det känns helt fantastiskt, äntligen får vi samla hela professionen och hela den lärarfackliga styrkan, säger Johanna Jaara Åstrand till Läraren.se.

Tillsammans kommer de två nya fackförbunden att organisera 330 000 medlemmar, och genom den gemensamma föreningen Facken inom utbildning kommer de att driva skolfrågor.

Hur ser du på den röst Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare får jämfört med hur det ser ut i dag?

– Vi har under många år sett hur förödande det är med en splittrad lärarkår, och hur mycket inflytande vi ger bort till politiker och beslutsfattare. Nu kommer vi kunna stå enade bakom problembeskrivningar, lösningar och krav. Det kommer ha en stor betydelse för vilka fackliga framgångar vi kan skörda.

Hur kände du inför dagens kongress, var du nervös?

– Jag kände mig inte direkt nervös, men jag var extremt full av känslor. Jag kände starkt att det här var inom räckhåll och vet att det här är så historiskt betydelsefullt. Efter allt arbete som jag och många med mig lagt ner är jag överväldigad och känner en enorm glädje.

"Resultatet av ett lagarbete"

Länge ville Lärarförbundet också att den nya organisationen skulle vara en enda, snarare än dagens beslutade federation, där skolledare och lärare organiseras i två förbund.

Hur ser du på det idag?

– Idag känner jag bara glädje, lycka och en enorm stolthet. Hur allt sedan utformar sig, vilka former vi hittar för att maximera fackliga styrkan för lärare och skolledare ­­– det kommer vi lösa med tiden. Nu har vi skapat enormt goda förutsättningar för alla de som kommer efter oss.

Lärarförbundet har traditionellt varit mest positivt till ett enat förbund. På frågan om vilken roll Johanna Jaara Åstrand tror att Lärarförbundet spelat i dagens beslut säger hon:

– Det här är ett lagarbete där alla tre förbund spelat en enormt stor roll. Den största bedriften är onekligen Åsa Fahlén och Lärarnas Riksförbund som haft ett stort motstånd till de här förändringarna. Det här är inget annat än resultatet av ett grymt bra lagarbete.

Den nya organiseringen träder i kraft 1 januari 2023.

– Tiden fram till dess kommer vi att använda för att jobba oss samman så mycket som möjligt. Övergångsreglerna som kongresserna beslutat om idag stipulerar att vi kommer dubblera alla poster, både på förtroendemannanivå och inom kanslierna fram till en första kongress. Exakt hur det kommer se ut återkommer vi till, säger Johanna Jaara Åstrand.

Slutligen, vad händer här allra närmast?

– Idag tillåter jag mig bara att känna glädje och fira den här historiska framgången, imorgon vilar jag men på måndag börjar jobbet igen. Det här är en kongress som gått i mål efter så många extrakongresser på vägen, där majoriteten skett digitalt. Euforin över beslutet och att träffas på samma plats är stor.

Detta händer nu:

1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning. 
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.

LÄS ÄVEN: 

JA till en ny organisering för Sveriges lärare

Nya organiseringen - så påverkas du

"Tydligt att det här är rätta vägen"