Tipsa redaktionen om ditt covid-kaos

Getty Images.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarnas arbetsbelastning beskrivs som den värsta under hela pandemin. Men bakom alla siffror om smittspridning och frånvaro döljer sig verkliga människor. Lärare i förskola, fritidshem och skola som sliter och kämpar. Vi vill samla era röster – tipsa redaktionen!

LÄSTIPS: Norska förskollärare får 200 procent för merarbete

Mer än var femte lärare i Stockholms kommunala skolor var sjuk under förra veckan. Det skriver SvD.

I Tibro rapporterar kommunen krisläge, sedan hälften av lärarna är borta, enligt Sveriges radio. Karlskrona kommun uppmanar föräldrar att hålla barnen hemma från förskolan. I Mörbylånga ber kommunen vårdnadshavarna på förskolan om att stanna hemma med sina barn under en månads tid. I Växjö har flera skolor distansundervisning, även för mellanstadiet.

Allt enligt SR:s lokala kanaler.

Orsaken till covid-kaoset

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand berättar om lärare som tvingats dela sju–åtta klasser på två personer.

– Så här stor och utbredd sjukfrånvaro har det inte varit förut under hela pandemin. Men det beror inte bara på smittspridningen av Omikron, utan också på att skolan redan innan var satt under svångrem. Det finns varken marginaler eller lärarreserver att sätta in när ordinarie lärare blir sjuka. Därför har vi den sårbara situationen vi står i idag. Det kommer att behövas stora satsningar för att öka lärartätheten och minska ohållbar belastning och sårbarhet, säger hon.

Efterlysningen: Lärarnas egna berättelser

Läraren.se vill samla era erfarenheter från en period som kommer att bli skolhistoria. Därför vill vi gärna att du hör av dig, med din berättelse från förskolor och klassrum under pandemins högsta våg.

Mejla redaktionen@lararen.se om du kan tänka dig att få dina erfarenheter publicerade, eller om du bara vill tipsa oss. Du får självklart vara anonym.

LÄS ÄVEN:

Ministerns svar efter hårda vikariekravet

Deras kollega dog i corona