Ministerns svar efter hårda vikariekravet

Foto: Izabelle Nordfjell, Amina Dahlab, Johan Strindberg.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarförbundet kräver en vikariemiljard av regeringen för att mildra covid-kaoset. På Trollbodaskolan i Stockholm försöker lärarna täcka upp för sjuka kolleger.
– Det är inte undervisning det är barnpassning, säger Anders Österberg, Lärarförbundets ombud.

LÄSTIPS: Wimans svar till skolministern: Skolan är lika eftersatt som den alltid varit

Precis som i resten av samhället rusar smittan på Trollbodaskolan i Hässelby, Stockholm.

Under tisdagen är 35 av 80 lärare hemma. Antingen för att de själva är sjuka, eller för att de sitter i karantän. Det är svårt att veta utan tester.

LÄSTIPS: Nu dras smittspårningen ned

Anders Österberg, lärare på Trollbodaskolan i Hässelby, Stockholm. Foto: Amina Dahlab.

Varje morgon kvart i åtta sitter Anders Österberg ned med skolledningen.

– Vi ser hur dagen ser ut. Och sen är det pyssel som gäller. Vi flyttar folk runt på skolan, säger han.

När Läraren.se frågar om de hinner ta raster skrattar han bara.

– Det går inte att ta några raster. När eleverna har håltimmar får någon annan täcka upp, man kan inte lämna dem ensamma. Det blir en ond spiral, särskilt för fritidslärarna som blir dubbelt belastade och ska täcka upp för lärare under dagen och i fritidshem på eftermiddagen, säger han.

Regeringen har lovat 1,4 miljarder kronor till skolan under 2022 för att kompensera för de extrakostnader som covid orsakar, utöver miljarden för 2021.

Ministern: ”Då ska ni ta in vikarier”

Skolminister (S) Lina Axelsson-Kihlblom.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) hänvisar till de pengar regeringen och oppositionen redan lovat. Hon menar att det nu handlar om att arbetsgivarna ska vara proaktiva:

– Jag vill uppmana alla rektorer och huvudmän att ligga ett steg före och kontinuitetsplanera för hur verksamheterna ska lösa situationer med hög sjukfrånvaro bland skolpersonal, det kan handla om att ta in vikarier redan innan sjukanmälningar kommer, skriver Lina Axelsson Kihlblom till Läraren.se.

Men Johanna Jaara Åstrand är inte nöjd. Hon vill se en extra vikariemiljard.

Lärarförbundets krav: Vikarier till alla

Det låter som mycket pengar. Men i verkligheten räcker det till två grundskollärare och en förskollärare på varje enhet i landet under en månad.

Och vikariekostnaden gör sig påmind på Trollboda.

– Vi går minus på vår skola. Hela höstterminen hade vi mellan 15 och 20 vikarier. Det är klart att det är en stor utgift, säger Anders Österberg.

Skolministern menar att fjärr- och distansundervisning är möjlig där det krävs, och att regeringen redan kompenserat för ökade covidkostnader i skolan genom skolmiljarden.

Situationen kan bli värre.

– De lektioner som vi kan ha de får vi ha som vanligt men man kan inte trolla. Lärarna är jättestressade och mår inte bra. Vi hade det ännu tuffare förra året och jag tror att det här bara är början, det går rakt upp, säger han.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Covidmiljarden från 2021 har inte gjort någon skillnad för Lärarförbundets medlemmar, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Vi får hela tiden höra att det finns pengar och att det inte är ett bekymmer. Men rektorer och lärare står i en helt annan vardag där kringfunktioner, extraresurser och stödpersonal har försvunnit under tiden pandemin har ökat, säger hon.

Så påverkas lärarna av covid-kaoset

På sikt kommer lärarbristen att få konsekvenser, menar Anders Österberg. Dels för eleverna som riskerar att lämna högstadiet utan tillräckliga kunskaper.

Men nu handlar det om lärarna.

– Skolan släcker bränder hela tiden. Med all respekt för att det är en extraordinär situation, men nu är vi inne på tredje året. Vi kan inte utföra vårt uppdrag på det sätt vi vill, och det gör en frustrerad. I längden kommer det att leda till sjukskrivningar eller att man byter arbetsplats.

MER LÄSNING:

Wimans svar till skolministern: Skolan är lika eftersatt som den alltid varit

Så ska extra skolmiljarden fördelas

350 miljoner till lovskolor och en bättre arbetsmiljö