Hantverksaktivismen växer sig starkare

”Run from the gun” av Rufina Bazlova som är från Belarus. Foto: Rufina Bazlova
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Slöjd är ingen pysselklubb. Slöjd är en del av samhället och därför är den politisk, enligt journalisten Frida Engström vars bevakningsområde är hantverksaktivism. Ett utövande som växer över hela världen. Även i skolan.

”Made by me”, av Lotta Sjöberg. Foto: Lotta Sjöberg

Överflöd gör Sverige världsledande

Sverige var tidiga på den här scenen, en av orsakerna är det ekonomiska överflöd vi lever i.

– Dels har man råd att använda restgarnet till något annat när man har stickat klart. Och dels lever vi i digital värld där sociala medier har hjälpt till att sprida det här utövandet, säger Frida Engström.

Manifesterar åsikter i det offentliga rummet

Inledningsvis var hantverksaktivism främst en feministisk rörelse som uppmärksammade det hantverk som kvinnor har ägnat sig åt sedan urminnes tider, men aldrig fått någon uppskattning för. Numera handlar budskapen om alltifrån klimat till politik och hälsa.

– Det här berör oss alla. Hantverksaktivism har blivit ett sätt att manifestera sina åsikter i det offentliga rummet, säger Frida Engström.

@lilaclady_1 ligger bakom det här munskyddet. Foto: Sibylla Norhborg

Uppsving under coronapandemin

Hantverksaktivism har fått ett uppsving under coronapandemin.

– Nu sitter vi hemma och känner oss ensamma i större utsträckning och det här skapar gemenskap och möjlighet att kanalisera sin ångest och oro, säger Frida Engström.

Den långa mattan av garnbollar. Foto: Nadine Hultman Carl

Garnbollar satte press på politiker

Inför förra valet tog Frida Engström och några kollegor initiativet till att göra en gemenskapsmatta, i samarbete med lärare från hela landet, som lämnades över till politikerna.

– Eleverna fick i uppdrag att göra en garnboll var och skriva ner en av sina politiska åsikter på ett papper, som knöts fast i mattan. Totalt blev det 3 136 bollar. ­Mattan finns fortfarande kvar i riksdagshuset.

Gerillaslöjd

Frida Engström är journalist och föreläsare. Hon driver Gerillaslöjdsfestivalen och har skrivit boken ”Gerillaslöjd”. Hemsida: kurbits.nu