Nytt guld – och ett år av redaktionella framgångar

Vi Lärares redaktion belönas med ännu ett guld. Den här gången i den internationella prestigetävlingen CMA London. Totalt har redaktionen hyllats med sju guld i olika branschtävlingar under 2023.

Guld – igen. Vi Lärares redaktion hyllas i den internationella branschtävlingen CMA London i tunga klassen ”Best Membership”. Det är sjunde guldet under 2023.
– Fantastiskt, säger chefredaktör Michael Jonsson. Men ännu roligare är att rekordmånga lärare läser oss, både i tidningarna och i våra digitala kanaler.

För snart ett år sedan var det premiär för nya Vi Lärare, samtidigt som nya fackförbundet Sveriges Lärare bildades.

Det har varit ett år av redaktionella satsningar och överraskningar:

 • Premiär för Vi Lärare i alla kanaler: Ny tidning, ny webbplats, nya sociala konton, nytt nyhetsbrev.
 • Tio specialtidningar, för tio olika lärargrupper, redesignade och relanserade och når i dag rekordmånga lärare. Både genom tidningarna och de digitala kanalerna.
 • Vi Vägledare, en ny tidning för studie- och yrkesvägledare, lanserades i början av året.
 • Flera av redaktionens tunga granskningar har uppmärksammats och citerats av andra medier. Bland annat ”Stoppa slakten”, om neddragningarna inom skolor och förskolor tillsammans med stora protester över hela landet. Många elevers stora brister i att skriva för hand, som nyhetsmedier, ledarskribenter och politiker uppmärksammat. Och läskrisen, som fått stort genomslag i samhällsdebatten, där regeringen öronmärkte nästan två miljarder till läsning som en direkt följd av våra publiceringar. Det bekräftade skolministern.

– Jätteroligt när våra artiklar ger resultat, säger chefredaktör Michael Jonsson. Vårt mål är att driva lärarnas viktigaste frågor till verklig förändring, och det tycks vi lyckas med ibland.

Över en miljon i räckvidd

Vi Lärares och de tio specialtidningarnas innehåll har tagits emot väl av läsarna.

Under oktober passerade webbplatsen en miljon sidvisningar, och under november var vi klart över miljonen, vilket är nytt rekord.

Även de sociala kanalerna slog rekord i november, där vi nådde över en miljon i organisk räckvidd. Vi Lärare hade dessutom drygt 45 000 interaktioner på Facebook, vilket är klart mest inom svensk fackförbundspress, mer än tio gånger fler än tvåan Kommunalarbetaren.

Sju guld till Vi Lärares redaktion

Som en bekräftelse på framgångarna har Vi Lärares redaktion hyllats med sammanlagt sju guld i olika branschtävlingar, de flesta har gått till specialtidningen Ämnesläraren.

Nu senast internationella guldet i CMA London, där många av Europas största mediehus är representerade. Även där var det ”Skriva för hand”-granskningen som prisades.

– Fantastiskt roligt att vi får kröna ett nästan osannolikt prisregn med ytterligare ett guld, säger Ämneslärarens redaktör Hampus Jarnlo.

– Tillsammans med lärarna drog vi igång en debatt om elevernas allt sämre handskrift som ledde till en rad politiska förändringar och positionsförskjutningar ute i skolorna. Granskningen är ett av flera exempel på hur vi driver lärarnas viktigaste frågor till verklig förändring.

Här är samtliga sju guld som redaktionen belönades med under 2023:

 • Guld: Tidskriftspriset, ”Årets Tidskrift Fackpress” (Ämnesläraren).
 • Guld: ”Best Membership”, CMA London (Ämnesläraren).
 • Guld: ”Årets effekt”, Swedish Content Awards (Ämnesläraren).
 • Guld: ”Årets design”, Fackförbundspressen (Ämnesläraren).
 • Guld: ”Årets omslag”, Fackförbundspressen (Ämnesläraren).
 • Guld: ”Årets podd”, European Contens Awards (Förskolan).
 • Guld: ”Bästa illustration”, World Media Festivals (Ämnesläraren).

– Det är fantastiskt att vara en av Sveriges mest prisbelönta redaktioner under 2023, och på så sätt få extra kraft att lyfta lärarnas situation, säger chefredaktör Michael Jonsson.

– Men ännu roligare är det att rekordmånga lärare läser oss, och att vi har fått bidra till att stora lärarfrågor har fått genomslag bland politiker och beslutsfattare.

Vi Lärares redaktion på maktlistan

I höstas placerades också Vi Lärare, tillsammans med specialtidningarna Grundskolläraren och Förskolan, på den årliga Maktbarometerns tio i topp-lista över mäktigast i Skolsverige, på platserna tre, fyra och sju.

Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademien som ger ut Maktbarometern, kommenterade placering utifrån att Vi Lärare bara varit igång halva mätperioden:

– Vi Lärare ligger redan högre än vad både Skolvärlden och Läraren gjorde förra året, trots att det är ett nästan helt nystartat konto.

– Att Vi Lärare slår sig in så högt på listan visar att vi erbjuder relevant innehåll för våra läsare, annars hade inte så många valt att följa eller interagera med oss på sociala medier, säger Vi Lärares redaktionschef Jonas Fond.

Rekordmånga besök på Lektionsbanken

Lektionsbanken, som drivs av lärarprofilen Fredrik Sandström och som ges ut av Vi Lärare, slår också rekord. Över 100 000 besök per månad under både oktober och november, och nästan 300 000 sidvisningar per månad under båda månaderna.

Lektionsbanken innehåller över 1 300 lektionstips för grundskolan, samtliga är faktagranskade och kopplade till styrdokument och läroplanen Lgr22. Tipsen kan användas fritt och kostnadsfritt i undervisning och annan verksamhet.

LÄS MER:

Guld igen – vinner tunga titeln ”Årets Tidskrift”

Guld – prestigefyllt pris till Vi Lärares redaktion

Storslam för Vi Lärares redaktion på maktlistan

Guldregn över Vi Lärares redaktion