Fem råd: Stärk ditt klassrumsledarskap

Illustration: Nathalie Lees
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Hur blir jag som lärare en god ledare i klassrummet? Vi frågade författarna till boken Handbok i klassrumsledarskap. Här är deras 5 bästa tips.

LÄS MER: Deras framgångsrecept: Tydlighet och empati

Så stärker du ditt klassrumsledarskap

1. Skapa goda relationer med eleverna. De presterar bättre när de har en god relation till dig. Tjat och skäll förstör relationer. Engagemang och empati förbättrar relationer.

2. Skapa trovärdighet inför eleverna. Genom att vara väl påläst inom ditt ämne och ge eleverna specifika råd för att utveckla sina kunskaper gör du dig själv till en viktig person i elevernas liv. Genom att ibland utgå från egna erfarenheter i diskussionerna visar du att du är mer än en lärare – att du har flera lager.

3. Utgå från att eleverna alltid vill göra sitt bästa, både vad gäller beteende och prestation. Denna inställning är inte bara empatisk, utan också effektiv ur ordningssynpunkt.

4. Samarbeta systematiskt med kollegor. Be dem om återkoppling och ge återkoppling på deras ledarskap.

5. Arbeta metodiskt med rutiner, struktur och instruktioner. Elever som vet vad de ska göra, hur länge de ska göra det och vad de ska göra efteråt arbetar mer koncentrerat och stökar mindre.