Här riskerar föräldrar fängelse för semester på skoltid

I Tyskland och Belgien kontrollerar polisen barnfamiljer som reser utanför skolloven.

Medan svenska familjer väntar på böter för sina Thailandssemestrar på skoltid går andra europiska länder längre i kampen för skolplikten.
Österrikiska vårdnadshavare riskerar fängelse och i Tyskland och Belgien kontrolleras familjer redan på flygplatsen, skriver SvD.

Sportlovet har börjat i Sverige, samtidigt som svenska kommuner slår ner hårdare mot familjer som tar sina barn ur skolan för att resa utomlands.

En familj i Solna, tre i Helsingborg och en i Växjö riskerar tiotusentals kronor i böter för att de rest med barnen till Thailand under terminen.

Men kampen om billigare flygbiljetter å ena sidan, och skolplikten å den andra, är en het fråga i flera europeiska länder, skriver Svenska Dagbladet.

Två veckors fängelse

I Österrike riskerar föräldrar fängelse i två veckor och barnen avstängning från skolan, men även böter på 400 euro eller 4 500 kronor finns på straffskalan.

I Tyskland kontrollerar polisen familjer med barn i skolåldern redan på flygplatsen.

Om telefonsamtalet till skolan visar att barnen inte fått ledigt kan läraren kräva att eleverna får skjuts direkt tillbaka till undervisningen, skriver tidningen.

Och det kan bli höga böter, i delstaterna Baden-Württemberg och Bayern så mycket som dryga 100 000 kronor.

Tyska skolmyndigheter hotar även läkare med böter och åtal om de skriver ut sjukintyg för friska barn, enligt tidningen.

Polisens kritik mot vårdnadshavarna

Men även i Belgien kan semester på skoldagar leda till kontakt med polisen, bland annat på flygplatsen i Bryssel och vid Londontåget.

I december stoppades Brysselbon Xavier Potier på perrongen tillsammans med sin brorson. Målet var en semester före jul, i stället blev det polisanmälan.

– Jag trodde polisen skämtade, sade Xavier Potier till tv-kanalen RTBF. 

”Det har blivit en dålig vana för vissa föräldrar att låta sina barn resa innan skolloven börjar," skrev polisen i ett pressmeddelande, enligt SvD. 

”Böterna för billiga”

I Storbritannien fick 350 000 föräldrar finna sig i böter för sina otillåtna semesterdagar under 2023. Här kostar det 60 brittiska pund, ungefär 800 kronor, att bryta mot skolplikten, skriver SvD.

En summa som skolorna tycker är för låg.

– Ingen inom utbildning vill vara i en position att behöva bötfälla föräldrar. Men det är helt enkelt inte hanterbart att ha familjer som tar semester under terminstid, sade Geoff Barton, talesperson för det brittiska lärarfacket ASCL, till brittiska medier.

”Skolan inte à la carte”

Franska lärare rasar över att det är hopplöst att undervisa i juni, trots att ledigheten börjar först månaden därpå. Alltför många elever har redan checkat ut, skriver SvD.

– Vi kan inte ha en ”skolgång à la carte” för eleverna, säger en anställd vid den franska skolmyndigheten, till Le Parisien.

LÄS ÄVEN: 

200 kronor i böter – för varje missad skoldag

Reste med barnen till Thailand – riskerar 50 000 i böter

Brott mot skolplikten kan kosta familjen 24 000 kr

Förslaget: bötfäll elever för semester utan tillåtelse