Lärarens simgranskning väcker reaktioner

Stort genomslag för Lärarens granskning av simkrisen i svensk skola.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarens simgranskning väcker reaktioner. Och hyllningar.
”Sverige behöver fler Maggor”, skriver en läsare på Facebook om idrottsläraren Maggan Tärnblom, som intervjuades i Läraren.

Granskningen, som är gjord av Lärarens reporter Lenita Jällhage, tar avstamp i sexårige Rais död i Vellinge. På första skoldagen, höstterminen 2020, var han i bassängen med sin klass.

Men han kom aldrig hem igen.

Och nu står lärare och rektor misstänkta för brott, efter drunkningsolyckan.

– När vi följde den nyheten frågade vi oss vad lärare egentligen har att stödja sig mot, när det kommer till säkerhet och simundervisning. Och det visade sig att det fanns brister, säger Lenita Jällhage.

Något som nu uppmärksammats såväl i SVT, som av Tidningarnas Telegrambyrå och Expressen/Kvällsposten. Dessutom har Lenita Jällhage intervjuats i Studio Ett tillsammans med Vellinge kommuns skolchef Anders Grundberg och idrottsläraren Maggan Tärnblom.

”En otroligt viktig granskning av Läraren”, säger programledaren Karin Magnusson i SVT:s Morgonstudion.

Lärarens reporter Lenita Jällhage och idrottsläraren Maggan Tärnblom i Morgonstudion.

Se inslaget i SVT Morgonstudion här!

Hör inslaget i SR Studio Ett här!

Även på Lärarens Facebook har artiklarna väckt reaktioner.

En av lärarna som kommenterar Lärarens artiklar skriver:

”Vi åker alltid två sedan några år tillbaka och vi försöker åka en man och en kvinna för att kunna närvara i båda omklädningsrum också. Arbetar på 4-6 skola.”

En annan kommenterar:

”Bravo! Men jag tycker också att kunskapskravet simning måste stärkas i form av kontinuerlig övning. Just nu sker det rent summativt på de flesta skolor. Man bokar tid på en simhall och bockar av om eleverna kan eller ej. Det är ju inte att tala om ngn övning då.”

På Twitter skriver rektorn på S:t Petri skola i Malmö, Eva Daun: ”Jag brukar inte tycka att skolan ska lösa alla problem men just att kunna simma ser jag som en rättighet. Det bör vara (och är) skolans uppdrag. Vår förvaltning håller simskola på sommarskolan för introduktionselever.