Efter nya lärarprotesten: ”Det här var bara början”

Sveriges Lärare i Arvika kallade till manifestation mot låga löner och nedskärningar i skolan.

Sveriges Lärares manifestation i helgen gav glöd åt den fackliga kampen och vittnesmål från medlemmar som har fått nog av nedskärningar fortsätter att strömma in på sociala medier.
– Vi måste höja rösten så att beslutsfattarna börjar lyssna, säger lokala ordföranden Yvonne Mosling.

200 personer protesterade på lördagen mot låga löner och besparingsplaner på skolan i Arvika. Fackets farhågor är att de planerade besparingarna kommer att leda till en ohållbar arbetsmiljö och ökade sjukskrivningar.

LÄS MER: Efter succén: Här startar lärarna nytt protesttåg

Yvonne S Mosling, Sveriges Lärare i Arvika.

Klart är att nämnden ska spara 14 miljoner kronor men fortfarande har arbetsgivaren inte gett besked om hur mycket av det som kommer att drabba skolan, och hur mycket som kommer att landa på socialtjänsten, som ingår i samma nämnd.

– Det är ju inte lång tid kvar av terminen nu. Vi har begärt att få se exakt vilka förändringar och neddragningar som kommer i höst, men än så länge får vi inget veta, säger Yvonnne Mosling, ordförande Sveriges Lärare Arvika.

”Det handlar om skolsystemet”

Att samla så många lärare på en och samma plats för att uttrycka sitt missnöje förstärkte känslan av samhörighet och styrka inom facket.

– Det var enade att verkligen gå samman för att säga ”Stopp! Det har gått för långt, vi kan inte stå för fler effektiviseringar nu, det får vara bra”. När så många vittnar om liknande upplevelser blir det tydligt att man inte är ensam med sina problem, utan det handlar om skolsystemet, säger hon.

Bland åskådarna syntes både journalister och politiker från fullmäktige – men ingen av de högst ansvariga för skolan och ingen representant från förvaltningen.

– Det var synd att inte en enda person från stadshuset kunde bemöda sig att komma dit men vi når ju dem på andra sätt i stället, säger Yvonne Mosling

Samlar vittnesmål från lärare

Når ut gör de bland annat via Sveriges Lärare Arvikas sida på facebook där de löpande publicerar vittnesmål från lärare runt om i kommunen som beskriver hur de påverkas av bristen på tid och andra resurser.

Vad är nästa steg för er nu?

– Det här var bara början. Vi har samtalat och varit snälla länge, men nu måste de lyssna och de måste tänka om. Politiken behöver sätta en ram som låter arbetsgivaren lägga en budget som är hållbar och låter oss följa skollagen. Det kan vi inte idag.

Här demonstrerar lärare mot nedskärningarna

Sveriges Lärare ordnar manifestationer mot nedskärningarna i skolan på flera platser i landet. 

Stockholm 6 maj:

  • Samling vid Stadshuset, Ragnar Östbergs plan 1, kl 13.

Arvika 13 maj:

  • Manifestation på torget kl 11–12.

Gävle 23 maj

  • Manifestation i centrum kl 16–18.

Göteborg 25 maj:

  • Kl 17.00, Gustav Adolfs torg.

Umeå 27 maj:

  • Samling på Renmarkstorget, kl 14.30.

Salem 29 maj: 

  • Samling utanför kommunhuset, kl 17.

Örebro 31 maj:

  • Manifestation på Olof Palmes Torg kl 18.

LÄS MER:

Efter succén: Här startar lärarna nytt protesttåg

Skolprofilerna under demonstrationen: ”Vi måste bråka mer”

Fler lärare demonstrerar mot nedskärningar – ”Allvarligt”

Budgetkaoset bubblar – här tvingas skolorna spara