”Jag får inga jobb – är lärarbristen bara en lögn?”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Så länge jag kan minnas och långt innan jag valde att utbilda mig till grundskollärare kunde jag både läsa och höra från olika håll om att det är en så stor brist på legitimerade lärare i vårt avlånga land.

1 april 2022 skrevs det en artikel på skolvärldens hemsida: ”LR om nya siffrorna: Läraryrket måste bli attraktivt”. Att det saknas 22 500 behöriga lärare i grundskolan, samt att LR-ordföranden Åsa Fahlén menar att ”det stora problemet bottnar i läraryrkets attraktion” (Skolvärlden.se)

Har fått nog av att sitta tyst

Om ni frågar mig, som är färdigexaminerad grundskollärare, så finns det så mycket fler problem än bara attraktionen till läraryrket. Jag har fått nog av att sitta tyst som legitimerad grundskollärare i min soffa och behöver därför få min röst hörd denna gång.

2018 valde jag att utbilda mig till grundskollärare, efter fyra års studier på högskolan tog jag min efterlängtade lärarexamen juni 2022. Jag hade sådan längtan att få ta min examen och få ta skolvärlden med storm.

Under mina fyra år i högskolan slog aldrig tanken mig att jag skulle sitta hemma i min soffa efter examen utan något jobb, där jag dag efter dag söker ett flertal lärarjobb utan att ens få möjlighet att få komma på en intervju.