5 saker lärare bör veta om ChatGPT

Foto: Adobe Stock

ChatGPT kan underlätta lärares vardag, menar Johan Falk.

Johan Falk är matematik- och fysikläraren bakom boken ”AI och skolan”, som han skrivit vid sidan av sitt jobb som undervisningsråd på Skolverket. Här är fem saker han menar att alla lärare borde ha koll på.

1. ChatGPT vet inte vad som är sant

ChatGPT är duktig på att producera text som låter bra men vet egentligen inte vad den säger. Den är tränad att låta självsäker, men har ingen egentlig förståelse för begrepp som sant och falskt.

– Man ska veta att boten med jämna mellanrum påstår saker som inte är sanna men kan framstå som trovärdiga. Man måste paradoxalt nog veta mycket om det man ber om hjälp med för att värdera svaren man får, säger Johan Falk.

LÄS HELA INTERVJUN MED JOHAN FALK: Lärare: Undvik inte AI – lär dig hantera den

2. ChatGPT är inte till för barn

För att använda ChatGPT behöver man registrera ett konto hos tillverkaren Open AI, och för att göra det ska man vara 18 år gammal – även om det inte finns någon faktiskt spärr.

– Som lärare i grundskolan och större delen av gymnasiet ska du alltså inte uppmana dina elever att skapa egna konton. Däremot kan du själv visa och prata om verktyget, då eleverna sannolikt använder det utanför skolan ändå.

3. ChatGPT uttrycker värderingar

Boten har lärt sig allt den kan genom att läsa information på internet, företrädelsevis på engelska. Det innebär att den kan sägas ha värderingar som är värda att känna till.

– Man kan anta att den har ett perspektiv präglat av vita, medelålders, amerikanska män.

4. ChatGPT kan underlätta din vardag

Boten kan exempelvis hjälpa dig att skapa eller förbättra texter och bolla idéer kring såväl lektionsupplägg som hur ni i arbetslaget kan samarbeta utifrån era scheman.

– Den är bra i sammanhang där man får idétorka. Be den hitta på 30 quiz-frågor på ett givet tema för en viss ålder, sedan plockar du de 10 bästa.

5. ChatGPT kan programmera åt dig

Lärare i matematik, teknik och andra ämnen som innehåller programmering kan ha stor glädje av boten.

– Man kan be ChatGPT skriva små program. Säg åt den ”Skriv ett program som skapar en inloggningsprocedur” eller liknande, så spar du massor av tid på det. 95 procent av gångerna fungerar koden rakt av. Då kan man lyfta programmeringsundervisningen från att handla om att sätta semikolon på rätt ställe till mer konceptmässiga övningar.

Här hittar du mer information

ChatGPT
Du skapar ett konto och använder tjänsten på https://chat.openai.com/

Boken ”AI och skolan”
Johan Falks digitala bok finns att ladda ner kostnadsfritt på svenska och engelska.

Universitet och högskolor
Flera universitet och högskolor, däribland Stockholms universitet, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet, publicerar texter och i vissa fall filmade seminarier om ChatGPT och AI på sina respektive webbplatser.

LÄS MER:

Lärare: Undvik inte AI – lär dig hantera den

Forskaren: AI kan göra skolan hälften så lång

AI-boten satte samma betyg som lärarna

”Därför riskerar AI att göra oss mindre kompetenta”