Elins ilska drog igång lärarnas manifestation

Läraren Elin Sjöqvist ledsnade på nedskärningarna och tog saken i egna händer. Hon startade Instagramkontot @orebroslararelarmar – vilket växte till manifestationen i Örebro. Foto: Stella Ellis

Elin Sjöqvist ledsnade på nedskärningarna och sa till kollegorna att hon måste göra något för att kämpa mot nedskärningarna i kommunen.
Resultatet blev ”Örebros Lärare Larmar”– och protesterna på Instagram har på en månad växt till manifestationen på Olof Palmes Torg.

LÄS ÄVEN: Eldsjälen bakom protesterna i Göteborg: Kändes självklart

Elin Sjöqvist är grundskollärare på Änglandaskolan i Örebro.

– Självklart hade jag noterat att det bubblar av frustration på skolor runt om i Sverige, men droppen var att få siffrorna på att det saknas så många miljarder till skolan. Läget i Örebro är nya nedskärningar på över 46 miljoner, trots att skolan utsatts för besparingar på över 200 miljoner sedan 2017, säger hon.

Känslan som for genom kroppen kan beskrivas med ett ord:

– Sinnessjukt…det går inte att summera slakten av skolan på ett mer diplomatiskt sätt än sinnessjukt om jag ska välja ett ord. Det som händer är helt ofattbart. Det är så fruktansvärt oansvarigt att behandla skolan så här, säger hon.

Blev argare och argare

Ju mer Elin Sjöqvist tänkte på nedskärningarna i skolan desto argare blev hon.

– Det kändes ohållbart att bara stå vid sidan och se hur politikerna monterar ner skolan och skyller på varandra.  Jag pratade med mina kollegor och sa att jag måste protestera och de var helt underbara och sa ”Kör, Elin – vi backar dig”.

Sagt och gjort. Elin Sjöqvist startade @Orebroslararelarmar på Instagram för ungefär en månad sedan.

– Till min glädje fick kontot bra spridning, säger hon.

Nytt fackligt initiativ

En som lade märke till kontot är Pia Rizell, förskollärare i Örebro och förbundsstyrelseledamot i Sveriges Lärare.

Pia Rizell, förskollärare i Örebro och förbundsstyrelseledamot i Sveriges Lärare. Foto. Stella Ellis

– Jag blev nyfiken. Vilka är det här? Vem står bakom kontot? Det visade sig vara en av våra medlemmar och vi pratade och hade möten. Och det visade sig att Elin är en fantastisk eldsjäl.

LÄS ÄVEN: Budskapet till politikerna: ”Ni har sommarlovet på er”

Pia Rizell tror att det här är ett nytt sätt att bedriva fackligt arbete.

– Det här med att kunna gå in i en fråga man brinner för och jobba stenhårt med den under en tid kan tilltala många medlemmar, kanske särskilt yngre. Det gäller att ta tillvara kraften som uppstår spontant, säger Pia Rizell.

”Det var nervöst”

För Elin Sjöqvist har det varit fyra intensiva veckor sedan hon startade protesterna på Instagram.

Elin Sjöqvist var uppskattad under manifestationen i Örebro. Foto: Stella Ellis

– Då kunde jag inte drömma om att jag skulle vara en offentlig talare på en manifestation. Det var nervöst innan, men det var min plikt att ställa upp och prata när vi fick som vi ville med en allmän protest i city.

Hon hoppas att protesterna ska resultera i att politikerna backar när det gäller nedskärningarna i Örebro.

– Jag vill inte se kollegor som går in i väggen och barn som far illa på grund av helt orimliga budgetar och krav. Jag har tagit del av så många sorgliga berättelser sedan jag startade kontot och det är också en digital temperaturmätare på att det jäser på andra orter. Jag har fått följare i andra kommuner och det är tydligt att det är otroligt många runt om i Sverige som vill protestera mot läget i skolan, säger Elin Sjöqvist.

  • Förtydligande: Förskoleupproret, vars talesperson Anki Jansson också är vice ordförande för Sveriges Lärare i Örebro, meddelar att de i april diskuterade en egen manifestation. Förskoleupproret valde dock att vänta in Sveriges Lärares beslut om manifestationen i Örebro i stället för att anordna en själva.
 

LÄS ÄVEN:

Efter lärarprotesterna: 102 nya miljoner till skolan

”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”