Lärarens möte med elev viralt på Twitter: ”Roligt gjort”

Läraren Jonas Nilsson fick en glad överraskning efter att ha stött på en gammal elev utanför ett köpcentrum. Foto Julia Donka.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

Varje år ser lärare sina elever lämna skolan och ge sig ut i vuxenvärlden – men ibland inträffar kära återseenden senare i livet. Ett som stack ut var det som läraren Jonas Nilsson på Stordammens skola i Uppsala nyligen hade med en före detta elev.

Jonas Nilsson, 44, har arbetat som lärare i 21 år och många tusen elever har hunnit passera genom hans klassrum. Han bor och arbetar i Uppsala sedan 14 år tillbaka och där träffar han ofta elever som han undervisat genom åren.

– Jag känner igen alla mina elever, på rörelsemönstret och stilen, även om det hunnit gå väldigt många år, säger han.

– Vi hälsar och pratar alltid, om hur läget är och vad de gör nu. Vi har väldigt fin kontakt. Man får ett rikt liv som lärare med många bekanta och ju äldre de blir desto mer blir de ju som mina vänner.

Man får ett rikt liv som lärare.

Häromdagen hade han ett sådant möte som i all sin enkelhet stack ut lite extra. När han åkte till ett köpcentrum för att handla mat parkerade han intill en ung man, nu i 25-årsåldern, som tidigare varit hans elev.

– Vi snackade ett tag och sedan gick vi åt olika håll in i köpcentret – jag skulle handla mat och han skulle till Systembolaget.

När Jonas kom ut till sin bil igen stod det en burk öl framför dörren.

– Jag blev först ställd innan jag förstod att det måste varit han.

Jonas fotade burken framför bilen och skrev om mötet på Twitter. Kort därefter hade den enkla bilden fått över 3000 gilla-markeringar.

"Parkerade bredvid en gammal elev som hunnit bli uppemot 25 år. Vi surrade på vägen in till köpcentret. Han skulle till Systemet och jag skulle handla mat. Väl ute igen möttes jag av denna. Magistern är glad ikväll", skrev Jonas Nilsson i sin tweet.

Varför tror du att din tweet blev så uppskattad?

– Jag tor att det berör människor att man kan ha sån kontakt genom livet. Att eleverna har betytt mycket för en själv och man som lärare har betytt något för eleverna, säger Jonas.

– Just i det här fallet tycker jag det är så fint att han visar uppskattning på sitt sätt. Istället för att utrycka det genom en kram eller så. Att ge en bärs till sin gamla lärare – det är roligt gjort. Nu är vi i samma värld och man uppskattar varandra som människor. Det är något mänskligt i det som berör. Den spontana gesten, omtanken, glimten i ögat.

Och ölen?

– Den drack jag till maten samma kväll!