Klädkod på Engelska skolan måste rivas upp

IES i Täby får skrota sina regler om klädsel, enligt Skolinspektionen bryter det mot skollagen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Internationella Engelska skolan i Täbys klädregler om bland annat kjollängd inskränker elevernas frihet. Därför måste skolan riva upp klädkoden, enligt ett beslut från Skolinspektionen.

Myndigheten inledde en granskning sedan det framkommit att Engelska skolan i Täby hade strikta klädkoder. I intervjuer berättade elever för Skolinspektionen att de till exempel inte fick visa bh-banden, inte ha urringade tröjor eller korta kjolar.

De som inte följt anvisningarna ska ha fått tillsägelser. Elever uppger också att klädreglerna drabbar flickor hårdare än pojkar, skriver Dagens Nyheter.

Enligt skolans rektor har dock skolledningen aldrig gått ut med att elever inte får ha en viss typ av kläder. Däremot var den tidigare skolledningen striktare kring klädsel, vilket kan leva kvar på skolan.

Strider mot skollagen

Men Skolinspektionens bedömning är att skolans regler i praktiken innebär att elever inte får ha vissa typer av kläder. Detta strider mot skollagen och skolans uppdrag att förmedla värden om individens frihet och integritet.

Senast den 27 januari måste Internationella Engelska skolan i Täby redovisa hur den skrotat klädreglerna.

LÄS ÄVEN

Beslutet: Jensen Göteborg bryter mot lagen

Så är det okej att se ut på jobbet

Mjukbyxe-rektorn kan vara skyldig till diskriminering