Vad gäller när det är klämdag?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Vilka regler finns det för oss lärare vid klämdag – och får jag extra betalt om jag jobbar?

Undrande

Svar: Första maj, Kristi Himmelsfärd och nationaldagen. Vårterminen bjuder på många vardagar inklämda mellan helgerna. Lokalt finns det ofta överenskommelser eller beslut av arbetsgivaren om att vissa klämdagar är arbetsfria. Därför är det viktigt att hålla sig informerad om vad som gäller på den egna arbetsplatsen, påpekar Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på Lärarförbundet.

– Om du arbetar en klämdag kan du ha rätt till OB-ersättning. Men den rätten finns inte i alla kollektivavtal så det är bra om du läser i ditt avtal vad som gäller för dig, säger hon.

Lärares reglerade arbetstid bestäms i avtalen till ett antal timmar per år eller ett genomsnittligt antal timmar per vecka. Normalt är tiden utlagd från måndag till fredag.

För dig som är ferieanställd och omfattas av något av de avtal Lärarförbundet tecknat regleras arbetstiden i en överenskommelse som anger läsårets förläggning. Där bestäms hur det totala antalet skoldagar ska vara utlagda. Vissa arbetsgivare väljer att lägga ut en arbetsdag under klämdagen, medan andra lägger den vid ett annat tillfälle under året, så att klämdagen blir ledig. Beslut om vilka dagar som är arbetsdagar ska finnas minst ett år i förväg.