Får föräldraledig extra pengar?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat. Vi tar reda på svaret.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Jag ska ha barn snart och känner till att man får extra ersättning från sin arbetsgivare under föräldraledigheten. Men hur mycket pengar får man? Och hur länge då?

I åttonde månaden

Svar: Det stämmer att den som är föräldraledig har rätt att få extra ersättning från sin arbetsgivare utöver Försäkringskassans föräldrapenning.

Hur mycket pengar och hur lång tid det handlar om beror på vilken arbetsgivare du har och vilket kollektivavtal du därmed omfattas av.

I kommunal sektor – där merparten av Lärarförbundets medlemmar jobbar – får den föräldralediga som har varit anställd i minst ett år hos en arbetsgivaren 10 procent av lönebortfallet. Tillägget betalas ut i ett halvår (180 dagar).

För den som tjänar över taket i föräldraförsäkringen (drygt 37 000 kronor i månaden) gäller andra regler.

Huvudregeln för övriga avtalsområden är att föräldratillägget även där ligger på cirka 10 procent av lönebortfallet. Perioden varierar mellan fyra månader och ett år, beroende på vem arbetsgivaren är.

Du kan läsa mer om de detaljer som gäller för just ditt kollektivavtal på Lärarförbundets hemsida.