Två förskolor stängda – efter Säpo-larmet

Säpo-larmet ledde till att Skolinspektionen drog in tillståndet för Cordoba International School. Men ledningen för skolan var även inblandad i två förskolor, som Stockholm stad nu stänger. Den nya ägaren tänker överklaga beslutet, skriver SVT.

Hösten 2023 drog Skolinspektionen in tillståndet för ALM Education AB att driva Cordoba International School i Stockholm. Enligt Säpo-uppgifter hade flera personer i ledningen koppling till våldsbejakande islamism.

Men samma Säpo-larm handlade om Mångårdens två förskolor i Järva, som nu stängs av Stockholms stad, som inte kan utesluta att barnen utsatts för radikalisering, skriver SVT.

Förskolorna har plats för 185 barn, och drevs tidigare av Mångården Holding vars dotterbolag ALM Education ägde den stängda Cordobaskolan.

Ny ledning räcker inte

Idag ägs Mångården Holdings av Utbildia, och har en helt ny ledning.

Men Stockholms stad pekar på att personal som finns i Säpo-underlaget fortfarande arbetar på förskolan, skriver Dagens Samhälle.

Utbildias delägare och skolchef Patrick Gladh säger att styrelse, rektor och en del av personalen bytts ut – och tänker överklaga till Förvaltningsrätten.

– Har Stockholm stad mer information om personer tar vi gärna emot den informationen så vi kan åtgärda det, säger Patrick Gladh, till SVT.

Enligt Dagens Samhälle är inte Säpo-larmet ensam orsak till att förskolorna stänger – ägarbolaget har dålig ekonomi.

– I samband med ägarbytet gjordes också en aktieutdelning som ytterligare försämrade ekonomin, Det är varken ansvarsfullt eller seriöst, säger Clara Lindblom, gruppledare för V i Stockholms stad, till Dagens Samhälle.

Fler förskolor stängs

Kommunen stänger ytterligare tre förskolor, från ett annat bolag. En orsak är ekonomin.

– Det finns allvarliga brister i närvarorapporteringen och barn har också flyttats mellan förskolorna, vilket bland annat innebär att de inte omfattats av olycksfallsförsökring. Det finns dessutom indikationer på att barn har varit inskrivna på förskolan men inte har varit där, säger Clara Lindblom, till Dagens Samhälle.

LÄS ÄVEN:

Larmrapport: Utländskt ägande av friskolor en svensk säkerhetsrisk

Två friskolor stoppas av Säpo: "Risk för radikalisering"

Säpo grep skolchefen – nu kan skolan stoppas

Säpo varnar: Barn radikaliseras på nätet