Ministern testade AI-boten – ”Teknik slår alltid politik”

Utbildningsminister Mats Persson testade själv AI boten. ”Det finns inga begränsningar i vad AI-teknologin kan göra”, säger han. Foto: Adobe Stock

Utbildningsminister Mats Persson följer utvecklingen med AI-chatroboten.
– Vi kan inte förbjuda den. Teknik slår alltid politik, teknik slår alltid lagar och regler. Men det gäller att hitta sätt så att det inte fuskas, säger han till Vi Lärare.

Utbildningsminister Mats Persson poängterar att det just nu pågår stora diskussioner på alla Sveriges lärosäten om artificiell intelligens och dess konsekvenser – och hur problemen ska hanteras.

Hur ser du på den nya AI-tekniken – är den en möjlighet eller ett hot?

– Både och. Det är naturligtvis så att det kommer att ställas nya krav på lärosätena för att utvärdera hur man examinerar sina studenter. Det här ställer ju nya frågor och risken för fusk ökar.

LÄS ÄVEN: Så kan AI förändra lärares arbete i grunden

– Samtidigt kan man vända på det och se det som att det skapar möjligheter om man hanterar det på rätt sätt – även när det gäller att examinera, säger Mats Persson.

En lärare som själv testat att planera sina lektioner utifrån chatroboten tyckte sig ha fått bra resultat. Kommentar?

– Det finns inga begränsningar i vad AI-teknologin kan göra och det vi ser nu är de första tecknen på detta. Det gäller som sagt dock att se till att ta fram åtgärder mot fusk.

Har du själv testat AI-chatroboten?

– Ja, jag har faktiskt gjort det. Det är ju spännande. Det går inte att säga något annat. Min egen avhandling framstår ju som lite devalverad när man kan hitta genvägar på det här sättet, säger Mats Persson och ler.

LÄS ÄVEN: Forskaren: Lärare behöver mer inflytande över AI

LÄS ÄVEN: AI-boten svarar själv: ”Kan inte ersätta lärare”

LÄS ÄVEN: Maria Wiman: AI är bara ett medel – resten är upp till oss proffs