FHM: Därför blir det inget barnvaccin

FHM ändrar sig inte gällande vaccinering av barn.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Riskerna med covid-vaccin är större än varje enskilda barns nytta menar Folkhälsomyndigheten – som fortsätter inta en försiktig hållning till vaccinationer av barn.

LÄSTIPS Wiman: Har det gått en propp, FHM?

Folkhälsomyndigheten har under pandemin förordat öppna skolor. Men covid-vaccination av barn mellan 12 och 15 inte aktuellt – trots att det skulle kunna förhindra utbrott i skolmiljö.

Detta har fått kritik, bland annat från Svenska barnläkarföreningen.

– Framför allt är det avvägningen mellan risken för allvarlig sjukdom och risken för biverkning, och att man ska vara försiktig när det gäller barn. Samtidigt har det varit viktigt för oss under hela pandemin att skolan är viktig för barns hälsa, både på kort och lång sikt, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Det är en etisk fråga, att inte utsätta personer som inte själva får nytta av det för medicinska ingrepp. Och FHM menar att barn löper låg risk att själva drabbas av allvarlig covid.

Detta är risken med vaccin till barn

Hon menar att testkapaciteten är hög, och att covid-smitta trots allt är en liten del av de sjukdomar som cirkulerar.

– Om man får symtom så kan det vara så att man behöver stanna hemma och testa sig. Så är det för vaccinerade också. Och det florerar mycket mer andra luftvägsinfektioner än covid-19, om man tänker att det är 6 procent av dem som provtar sig som har covid. Så det är svårt att bedöma hur mycket det skulle förändra, säger Sara Byfors.

Eventuella covid-utbrott fortsätter påverka lärarnas arbetsmiljö, och trycket på dem är hårt. Så vilka är de konkreta riskerna med vaccin?

– Nu är inte jag expert på det här, men det finns rapporter om hjärtmuskelinflammation hos yngre, framför allt hos män. En väldigt ovanlig biverkan, men dock.

Folkhälsomyndigheten fortsätter att följa andra länder som valt vaccination. 

– Vi får fortsätta följa det, när större grupper har vaccinerats, men vi väljer att vara försiktiga. Men absolut förståelse för att det är tufft att ha olika typer av undervisning, säger Sara Byfors.

LÄS ÄVEN

Tegnells svar på lärarkritiken

Kritiserar FHM: ”Otydliga besked om barnvaccinering”