Dömda lärare hoppas frias av HD

Tre och ett halvt år efter drunkningsolyckan vid Tångvallaskolan i Vellinge, hoppas tre av de dömda att Högsta domstolen ska ta upp fallet.

Tre lärare och en rektor har dömts till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott efter att en sexåring drunknade i en pool under skoltid. Nu vill de att Högsta domstolen tar upp deras fall.

I december 2023 fastställde Hovrätten den tidigare domen från Malmö tingsrätt. Tre lärare och en rektor vid Tångvallaskolan i Vellinge fälldes återigen för arbetsmiljöbrott och dagsböter, sedan en pojke drunknat hittats livlös på botten under en badutflykt på höstterminens andra dag 2020.

Tre och ett halvt år efter tragedin hoppas tre av de dömda att Högsta domstolen ska ta sig an deras fall när de nu söker prövningstillstånd, enligt dokument som Vi Lärare.se tagit del av. 

Brustit i arbetsmiljöansvar

Hovrätten gick på tingsrättens linje, och menade att de tre lärarna varit oaktsamma samt att rektorn brustit i arbetsmiljöansvar. 

– Hade lektionen genomförts med färre antal badande barn alternativt med fler lärare på plats eller på ett sätt som möjliggjorde erforderlig tillsyn och uppsikt är det i hög grad sannolikt att pojken inte hade drunknat. Hovrätten delar därmed tingsrättens bedömning att dödsfallet var en följd av de tilltalades oaktsamhet, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson, i ett pressmeddelande.

De fyra dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hovrätten fastställde dessutom ett skadestånd på 1,5 miljoner kronor som Vellinge kommun ska betala.

Flera av de 40 elever som befann sig i poolen var inte simkunniga. En av eleverna upptäckte pojken på botten på den djupa delen av bassängen. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Tingsrätten skrev i sin dom att det inte går att fastställa hur länge pojken befunnit sig under vatten, men att det handlar om minst en minut. 

LÄS MER

Simkrisen: 6 av 10 kommuner saknar riktlinjer

Lärarnas krav efter dödsolyckan

Lärarna överklagar drunkningsdom