Negativ kollega drar ner hela arbetslaget

Det negativa ältandet sprider sig på förskolan.

Hur ska man göra när en kollega är negativ till det mesta och drar ner stämningen på arbetsplatsen? Christina Stielli, rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö, svarar.

FRÅGA: Jag har en kollega som är så fruktansvärt negativ. Allt är onödigt, tråkigt, omöjligt eller korkat enligt hen, och den negativa inställningen drar ned hela vårt arbetslag. Att hela tiden behöva förhålla sig till den här attityden är jätteknepigt. Har försökt bemöta hen på en massa olika sätt utan resultat. Vissa dagar kommer jag hem totalt dränerad på energi, och då är det inte stora barngrupper, stress, vikariebrist som suger musten ur mig – utan en arbetskamrat!! Hjälp! 

Vad gör jag? Hur ska jag förhålla mig? Knep för att inte dras med i det negativa? /Förskollärare

SVAR: Vilket tufft läge du beskriver! Inte nog med att ni har ett av världens tuffaste jobb med ett enormt ansvar, du ska dessutom behöva må dåligt av en negativ kollega. 

Det är lätt att fastna i att älta det negativa. Det farliga är att det till slut blir en del av en attityd. Din kollega verkar ha fastnat i ett ältande som gjort hen uppgiven och nu sprider sig det till er arbetskamrater. 

Viktig är att adressera detta som ett arbetsmiljöproblem. Ett ständigt fokus på det negativa leder till en försämrad psykosocial arbetsmiljö. Det finns studier gjorda som visar att negativa kollegor är ett hinder för kreativitet och utveckling. Ni verkar vara flera personer som redan känner av att det är jobbigt. Bra att du reagerar!

Rektor behöver agera och göra tydligt för kollegan att beteendet påverkar arbetsmiljön och att alla måste ta sitt ansvar. Ta ett planerat möte med din chef och förklara i ett jag-perspektiv hur det här påverkar dig och arbetslaget: ”Jag mår dåligt av det här ...” 

Du kan tyvärr inte ändra på din kollega, men du kan ändra hur du själv beter dig. Vad händer om du säger: ”Jag mår så oerhört dåligt av att höra dig älta saker så negativt. Jag vill be dig att sluta göra det här på jobbet.” Visa att du inte kan lyssna på denna negativa attityd då du behöver bevara din energi och din arbetslust.

/Christina Stielli,
rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö och författare

LÄS OCKSÅ:

Expertfrågan: Vad kan jag göra åt mina passiva kollegor?

”Alla har inte kläder efter väder”

”Hur ska jag bemöta en orolig förälder?”

Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna