”Hur ska jag bemöta en orolig förälder?”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Förskolläraren Carolina står inför ett möte med en missnöjd förälder.Mira Banjac, biträdande förskolechef, ger tips.

Foto: Shutterstock

Dilemma: En förälder till ett barn på min avdelning är upprörd och jätteorolig över att hans barn inte har det bra hos oss på grund av att barnet inte känner sig tryggt bland kompisar och pedagoger. Det här har utvecklat sig till ett ovanligt infekterat ärende. Hur ska jag gå tillväga?

/Carolina

Svar: Först och främst: berätta att även du vill barnets bästa och boka omgående in ett möte med barnets föräldrar. Prata om hur ni tillsammans kan lägga upp en plan för att komma tillrätta med problemet. Eftersom du upplever att det här är en ovanligt svår situation bör både chefen och en annan kollega delta i mötet som ett stöd för den av er som håller i samtalet. Allt för att undvika missförstånd eller att samtalet förvrängs. Boka gärna in några ytterligare samtal med föräldrarna för regelbunden uppföljning, exempelvis med tre veckors mellanrum.

Var ärlig och markera hur angeläget det är att komma tillrätta med det här dilemmat, inte minst med tanke på att det här också kan leda till att barnet själv kan känna av föräldrarnas oro och det är verkligen inte bra. Då finns det risk för att barnet mår ännu sämre. Det kan också vara en god idé att berätta om förskolans mål. Ibland kan det vara viktigt att visa och poängtera seriositeten bakom förskolans pedagogiska arbete.

/Mira Banjac, biträdande förskolechef på Norra Djurgårdsstadens förskolor, Stockholm.