Efter explosioner och våld – skolan i Sjöbo öppen igen

Rekrytering av ny rektor, kameraövervakning – och råttor på toaletterna. Efter skyddsstoppet – nu kämpar lärare och fack på Färsingaskolan i Sjöbo för en normal vardag. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Den första skoldagen efter skyddsstoppet på Färsingaskolan i Sjöbo går mot sitt slut.
– Jag skulle vilja säga att det är bra nyheter för oss i Sveriges Lärare. Det har nämligen inte hänt något särskilt. Allt har flutit på och det har varit en ganska vanlig dag, säger Fredrik Andersson som är ombud på skolan.

LÄS ÄVEN: Bomber och våld mot lärare – facket stänger skolan

Personal från vikariepoolen är på plats och låstaggarna som eleverna ska använda har anlänt.

Det kommer åtgärda två problem: lärarlösa lektioner och obehöriga i skolans lokaler.

– Men de enda obehöriga vi haft här idag är väl möjligtvis massmedia. Det är nämligen tv-team som kommit hit oanmälda och vi måste ju prioritera eleverna. Allra helst så här första skoldagen efter sportlovet.

– Men självklart berättar vi så mycket vi bara kan om situationen på skolan och hur vi försöker lösa problemen, säger Fredrik Andersson.

Om man sammanfattar nuläget i ett ord; vilket skulle det vara?

– Positivt, säger han.

Ser ljusare på framtiden

Mycket går åt rätt håll relativt snabbt på Färsingaskolan.

– Ökad personal från vikariepoolen, låstaggar och kommande veckomöten med ledningen är sådant som får mig att se ljusare på framtiden, säger Fredrik Andersson.

”De enda obehöriga vi haft här idag är väl möjligtvis massmedia”, säger Fredrik Andersson, Sveriges Lärares ombud på Färsingaskolan i Sjöbo som öppnade igen efter skyddsstoppet. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Men det finns många frågetecken kvar.

– Jag kan ju nämna det där med kameraövervakning. Nu säger de styrande att det så klart ska kunna bli aktuellt om det får oss att känna oss tryggare. Men det fanns tydligen en gammal utredning som någon på kommunen stoppade för ett år sedan. Det är klart att jag undrar vem som gjorde det och varför. Men vi får ju hålla oss till nuläget och göra det bästa av situationen, säger Fredrik Andersson.

En lång väg att nå hit

Helene Olofsson, huvudskyddsombud och ordförande för Sveriges Lärare i Sjöbo, säger så här:

Helene Olofsson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

– Det har varit en lång väg att nå hit. Kommunen har velat köra sitt eget race och har inte förstått att det är bra att samverka med facket. Men nu kommer vi ha ett möte i veckan och samarbeta. Det tror jag kommer bli en nyckel till att allt blir bättre.

Så det finns fler saker ni vill ha åtgärdade snabbt?

– Absolut. Det är ju inga bra skriverier om oss, men det skulle också kunna vara en utmaning för någon att bli rektor på Färsingaskolan och vara med och vända på situationen. Kommunen vill inte rekrytera innan en omorganisation är satt och jag säger bara: sätt in en annons. Nu!

Men det vill inte kommunen?

– Här kan jag tycka att det är någon form av fulspel. Kommunen har velat degradera flera rektorer till att bli biträdande. I väntan på att det organisatoriska ska lösas har Färsingaskolans problem tilltagit på grund av att det inte funnits en ordinarie ledare på plats, säger Helene Olofsson.

Även problem med råttor

Men det akuta läget på Färsingakolan är bättre?

– Ja, det har varit en mjukstart och den har gått bra. Sedan finns det saker som ledningen måste jobba med.

Något konkret?

– Det är ju det här med envisheten på förvaltningen. Mitt i alla problem med våld och hemmagjorda bomber som exploderat har skolan också haft problem med råttor. Det är ju inget vi velat berätta om i massmedia, så att några barn skulle valt att stanna hemma idag. Men vi har frågat om problemet är åtgärdat och det har bedyrats att det inte funnits några råttor på skolan på flera veckor. Men vad tittar upp i en skoltoalett idag…om inte en råtta!

Helene Olofsson skrattar mitt i eländet.

– Vi får ta upp det vi inte är nöjda med på samverkansmötena. Det kommer bli bättre när fack och ledning pratar om problemen tillsammans, säger hon.

Vi Lärare har sökt förvaltningschefen Ninda Wegbratt Menkus för en kommentar.

LÄS ÄVEN:

Lärarna larmade om kaos på skolan redan före jul

Efter krismötet – så ska de vända kaosskolan