30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”

Chockande vittnesmål har publicerasts varje dag under en månads tid på Instagramkontot Stockholms skolor larmar.

Skakande rapporter om hot och våld mot lärare publiceras på Instagram-kontot Stockholms skolor larmar.
– Man blir chockad, säger Linn Santesson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Varje dag under en månad publicerar Sveriges Lärare Stockholm delar ur anmälningar om hot och våld som rapporterats in i systemet Information om arbetsmiljö (IA). Totalt 30 rapporter.

Grundskola, januari 2024:
”Elev skär med matkniv i bordet. Jag ber eleven sluta och när eleven inte gör det så tar jag kniven. Eleven hugger då gaffeln i mitt lår och siktar sedan med gaffeln mot mitt ansikte.”

– När vi har suttit med systemet och plockat ut dem blir man blir chockad över hur många det finns – det är absolut inga svårigheter att fylla kontot. Det är sådan spridning och förekommer från de lägsta åldrarna och upp till gymnasiet. Och det är grovt våld, säger Linn Santesson, förhandlingsombud och huvudskyddsombud i Stockholm.

Förskola, november 2023:
”Barnet var upprört och arg på mig (…) hen säger till mig att hen kommer skära upp och döda mig. Hen gick fram till en kökslåda för att hämta en matkniv (…). Då tog hen kniven och upprepade att hen kommer skära upp och döda mig. Jag tog kniven ifrån barnet och då försökte hen ta andra kniven och sedan en gaffel. Jag kände hjärtklappning, stress och rädsla över situationen.”

”Hade kunnat förebygga”

– Genomgående är bristen på personal. Hade man varit flera hade man kunnat förebygga många av situationerna, det finns flera berättelser om att det saknas resurser och man är ensam i situationen, säger Linn Santesson.

Grundskola, september 2023:
”En elev kom tio minuter sen till lektion. Läraren bad eleven vänta utanför. Eleven vägrade, satte in en fot innanför dörren. När läraren inte släppte in eleven så gjorde eleven hotfulla utfall mot läraren och skallade läraren.”

– Vi har pratat mycket om att det finns förnedrande situationer, att det är tydligt att man tar med sig det jobbiga hem och att man utsätts för hot som rör ens hem, eller familj eller att man blir förföljd på vägen hem, säger Linn Santesson.

”Oacceptabel arbetsmiljö – även för elever”

Sveriges Lärare har fått kritik för att kontot hänger ut barn och elever.

– Vi vill visa på hur det ser ut, vi är noga med att det inte finns personuppgifter eller skola. Det är inte barnet som är fokus utan händelsen, att den kunde få ske och vad det säger om skolan som arbetsplats, säger Linn Santesson.

Linn Santesson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Grundskola, december 2023:
”Elev och jag satt och åt mellanmål, eleven hade ett sår på näsan. Jag frågade vad som hade hänt, eleven gick upp från sin stol och ställde sig precis framför mig och gav mig en örfil i ansiktet. Efter eleven hade ätit färdigt gick vi till kapprummet och skulle hämta hens grejer, då vänder han sig om och hoppsparkar mot mitt könsorgan”.

– Vi har en oacceptabel arbetsmiljö för personalen, men också för eleverna. Den kroniska underfinansieringen visar sig på det här sättet. Vi ser att det blivit värre under senaste året, kringpersonalens anställningar har tagit slut och de ersätts inte på grund av nedskärningarna, säger Linn Santesson.

Gymnasieskola, februari 2023:
”Eleven uppmanades flytta tillbaka en stol. Detta verkade inte vara något han ville höra och svarade spydigt tillbaka. Han kallade mig ’fucking jävla kärring’. Jag bad honom att gå men han vägrade och svarade med att jag ska hålla käften och ’du skulle bli våldtagen om du var på gatan’.

LÄS ÄVEN: 

Tusen skolor granskas efter ökning av hot och våld

Kraftig ökning av hot och våld i skolan

Caroline attackerades av elev – vill stå upp mot våldet