Läraren: Vi måste vara motståndsrörelse mot de mörka krafterna

Historieläraren Fredrik Clausson utsattes för påtryckningar av en SD-politiker efter en lektion – nu uppmanar han andra lärare att stå upp mot politiska påtryckningar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Läraren Fredrik Clausson utsattes för påtryckningar av en SD-politiker efter en historielektion.
Händelsen har rönt stor uppmärksamhet och utbildningsminister Anna Ekström har meddelat att hon ser allvarligt på tilltaget.
Nu manar Fredrik Clausson lärare att bilda motståndsrörelse mot mörkerkrafterna.

Replik: Politiska påtryckningar skall varken riktas mot lärare eller elever

Efter artikeln i DN har jag nästan enbart fått positiva gensvar. SD-drevet har dragit vidare och är upprörda över något annat än min historielektion. 

Men uppståndelsen har fått mig att inse att kritiken mot min lektion bara var en liten del i något större. 

Sverigedemokraterna ifrågasätter själva grunden i den svenska demokratin. Lokalt vill de tysta lärare, rensa biblioteken och stoppa konstutställningar. Nationellt vill de tysta journalister, förändra medborgarrätten och omdefiniera vem som får lov att kalla sig svensk. Allt verkar hänga samman i ett sverigedemokratiskt försök att förändra Sverige i en mer auktoritär riktning.

Vi som lärare, opolitiska tjänstemän och yrkesmänniskor kommer att utgöra motståndsrörelsen.

Det är lite större saker än att jag på en lektion hävdar att händelserna på Capitol Hill den 6 januari i år var en stormning som byggde på en stor lögn om valfusk.

Om SD får inflytande i regeringen efter nästa val – inte någon avlägsen tanke idag – finns det inget som hindrar att läroplanen skrivs om i en mer värdekonservativ eller nationalistisk riktning.

Lärares och skolledares yrkesetik och yrkesstolthet måste då stå över politik, religion och alla former av auktoritära förändringar av styrdokumenten. Vi som lärare, opolitiska tjänstemän och yrkesmänniskor kommer att utgöra motståndsrörelsen.

Under hela tiden har jag haft ett massivt stöd, från skolledare, kollegor och majoriteten av allmänheten. Det som oroar mig är vad som händer med nästa lärare som råkar ut för politiska påtryckningar. Vad händer om den läraren inte får det stödet som jag har fått?

Du som skolledare måste vara alla lärares stöttepelare i detta. Du som lärare måste finna styrkan i att om de mörka krafterna är ute efter dig, då måste du ju befinna dig på den motsatta sidan. Du står för de ljusa krafterna. Vi gör det tillsammans.

OM LÄRAREN DEBATT

Vill DU debattera hos oss? Gör så här!

Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se

LÄS ÄVEN

Lektion om islam blev viral – lärare dödshotad

Experten: Så hanterar du kontroversiella åsikter i klassrummet